Svenska skidlandslaget i chock – starka orden efter att 24-åringen(!) nu avslutar karriären: ”Extremt tråkigt”

Viktor Thorn avslutar karriären – bara 24 år gammal.
Nu berättar vännerna om chocken.
– Det är givetvis väldigt tråkigt, det är trist att en sådan duktig skidåkare ska sluta så tidigt, säger Jens Burman.

Viktor Thorn har länge varit ansedd som en av Sveriges största skidtalanger, och i flera år så har många bara gått och väntat på hans stora genombrott. Men han har under hela den korta karriären haft problem med skador – framför allt i ryggen, som han opererade 2019, då han ersatte en disk i ryggen med en protes efter ett diskbråck. Men problemen har varit återkommande, och Thorn har vinter efter vinter hämmats av ryggen.

Burman i chock

I vintras hoppades han på en chans i VM, men efter svaga resultat så fanns han inte med i den truppen som åkte till Oberstdorf. Nu tycker 24-åringen att skadeproblemen gått för långt, och på tisdagen meddelade han att karriären är över.

”Jag har slitit med en krånglande rygg i snart 5 år och har kommit till det skedet att jag känner att det inte längre är värt att lägga ner all den tid det krävs för att kunna vara med i absoluta elitnivå när dom sista procenten för att kunna prestera på den nivå jag vill hindras av min rygg. Motivation till att träna så hårt som de krävs och drivkraften till att utvecklas har sakta försvunnit när ryggen har motarbetat mig och jag känner mig redo att ta mig an nya utmaningar i livet”‚ skrev han på Instagram.

210205 Viktor Thorn of Sweden during a training session ahead of the FIS Cross Country World Cup in Ulricehamn on February 5, 2021 in Ulricehamn. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

För de aktiva kvar i landslaget kom beskedet oväntat, och Jens Burman, som är både vän och kollega till Thorn, är förvånad.

– Jag har märkt att han varit lite less, men det kom ändå som en chock att han skulle avsluta karriären. Men sådär är det, när det krånglar och jävlas är det inte roligt, man tappar hoppet till slut. Man måste ha ett driv om man ska hålla på med skidåkning, man måste brinna för det – och gör man inte det blir det svårt, säger han till Aftonbladet, och fortsätter:

– Det är givetvis väldigt tråkigt, det är trist att en sådan duktig skidåkare ska sluta så tidigt.

”Extremt tråkigt”

Även för landslagschefen Anders Byström så kom beskedet överraskande.

– Han ringde mig tidigare i dag och berättade. Är förstås jättetråkigt att förlora en ung åkare som kämpat hårt med sina skadeproblem de sista åren. Men Viktor har övervägt detta noga så vi får hoppas att han får ordning på sina skador och att han får nya roliga utmaningar i sitt liv, säger han.

210226 Jens Burman of Sweden at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team during the FIS Nordic Ski World Championships on February 26, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Även landslagstränaren Anders Högberg tycker att beslutet är trist, men han förstår ändå anledningen bakom det.

– Extremt tråkigt när en talangfull skidåkare som Viktor väljer att avsluta karriären. Men jag stöttar beslutet fullt ut, när kroppen säger ifrån under en längre tid är det väldigt tufft att satsa på den yttersta nivån. Det är väldigt synd att det blivit så här, säger han.

LÄS MER: Nya beskedet – kan nu ändra helt efter Frida Karlssons ilska mot egna landslaget(!)

Få våra nyhetsbrev!