Svenska landslagsåkarens stora oro för Vasaloppet: "Det är kris"

Svenska landslagsåkarens stora oro för Vasaloppet: ”Det är kris”

Vasaloppet 2020 är på allvar i farozonen.
Det får svenska landslagsåkaren Daniel Richardsson att bli väldigt orolig.
– Då är det kris, säger han till Sportbladet.

Det jobbas för fullt uppe i Dalarna för att få till Vasaloppet 2020. Den milda vintern i Sverige har fått svåra konsekvenser för det klassiska loppet som saknar en hel del snö.

Oro för Vasaloppet

Vasaloppet har därför tidigare i veckan gått ut och uppmanat alla tusentals anmälda åkare att det kan finnas läge för att ta av sig skidorna och gå i nedförsbackarna. På grund av det hårda och isiga underlaget.
– Det är hårt att ramla på is. Dessutom finns det ingen snö vid sidan om spåret om man skulle falla ut i skogen. På flera platser finns vägar vid sidan av banan att gå på. Dessa vägar ska vi försöka sanda så mycket vi klarar av, sa loppets sportchef Tommy Höglund till TT.

Vasaloppet, skidor
190303 Andreas Holmgren i ledning vid Lundbergsbacken fejd av Oscar Kardin och Siemen Nordli under Vasaloppet den 3 mars 2019 i Mora. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Det är ord som verkligen förvånar svenske landslagsåkaren Daniel Richardsson. Och som gör honom orolig för Vasaloppet i år.
– Då är det inte mycket snö. Då är det inte skidåkning tyvärr. Trist att det ska vara så. Då är det kris med andra ord, säger han till Sportbladet.

”Kommer inte bli bra”

Erfarne landslagsåkaren Richardsson har svårt att se hur det ska bli ett lyckat lopp i år.
– Jag tror inte det kommer bli så bra. Det tror jag inte för några kommer vilja åka och några kommer vilja ta av sig, säger han till kvällstidningen.

Daniel Richardsson, skidor
191123 Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, under skidloppet över 15 km klassisk stil vid Gällivarepremiären den 23 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Redan i dag inleds Vasaloppsveckan uppe i Dalarna och det officiella loppet körs den 1 mars. Nu jobbar arrangörerna stenhårt för att få till banan i så bra skick som möjligt.

LÄS MER: Oväntade uppmaningen till tusentals åkare inför Vasaloppet: Ta av er skidorna(!)