Vasaloppet förändras efter stora problem med vädret – så påverkas tusentals svenskar

Vasaloppet förändras efter stora problem med vädret – så påverkas tusentals svenskar

På grund av snöbrist tvingas nu Vasaloppet 2020 göras om.
Nu påverkas tusentals svenskar som ska åka Vasaloppet 45 och Nattvasan 45.
– Under morgonen har vi skickat ut ett mejl till alla berörda, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund i ett pressmeddelande.

Den milda vintern och uteblivna snöfallet runt om i Sverige har nu skapat stora problem för klassiska Vasaloppet. Under helgen har hundratals volontärer varit ute och skottat snö för att hjälpa till inför den klassiska svenska skidtävlingen som avgörs 1 mars.

Vasaloppet förändras

Men arrangörerna tvingas nu göra om tävlingen och förändra upplägget på grund av rådande väderlag. Därför förkortas loppen Vasaloppet 45 och Nattvasan 45.

Vasaloppet 2020
190303 Tore Björset Berdal jublar efter Vasaloppet den 3 mars 2019 i Mora. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Loppen förkortas från 45 kilometer till 43 kilometer och får ny startplats i Evertsberg istället för Oxberg.
– Under morgonen har vi skickat ut ett mejl till alla berörda där vi meddelar flytten av startplats och ger all information om parkering, bussar till start och dylikt. Vi tror att alla har förståelse för vårt beslut och det ska inte behöva innebära några större olägenheter, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund i ett pressmeddelande.

”Krävs mycket jobb”

Tusentals svenskar påverkas nu av förändringen då 3 270 åkare är anmälda till Vasaloppet 45 och 462 tvåmannalag till Nattvasan 45. Även de andra loppen hotas till förändring om snöunderlaget fortsätter att bli ett problem.

Vasaloppet 2020
Vasaloppet just nu. FOTO: Instagram

Arrangörernas intensiva arbete med att få alla loppen kördugliga fortsätter vidare.
– Det kommer att krävas mycket jobb men om vädret framåt blir som prognosen säger, så utgår vi från att vi ska kunna köra alla lopp, säger sportchefen Höglund i uttalandet.

På Instagram har Vasaloppet förklarat läget ytterligare för att ge så klara besked som möjligt till alla anmälda åkare. Läs deras ord här nedanför.

LÄS MER: Vasaloppet ändrar om – och byter namn – för första gången sedan 1997