Oväntade uppmaningen till tusentals åkare inför Vasaloppet: Ta av er skidorna(!)

Oväntade uppmaningen till tusentals åkare inför Vasaloppet: Ta av er skidorna(!)

Arrangörerna jobbar just nu stenhårt för att få till Vasaloppet 2020.
Men mitt i förberedelserna kommer ett högst oväntat förslag till åkarna.
– Oerfarna skidåkare bör ta av sig skidorna och gå, säger arrangören Tommy Höglund enligt TT.

På grund av den milda vintern har arrangörerna för Vasaloppet fått det rejält svettigt. Det råder snöbrist och just nu pågår ett intensivt arbete för att rädda det klassiska loppet.

Råd till Vasaloppet

Mitt i de tuffa förberedelserna kommer nu en oväntad uppmaning till de tusentals åkare som ska ge sig på Vasaloppet 2020.
– Här vill jag vara supertydlig med ett råd till alla deltagare och främst till oerfarna motionärer. Tveka inte att ta av skidorna och gå i utförsbackarna, men gå vid sidan av spåret så ni inte hindrar för de som vill åka i backarna, säger sportchefen Tommy Höglund som råd enligt TT.

Vasaloppet 2020
Vasaloppet just nu. FOTO: Instagram

Anledningen är att det kommer bli rätt så hårt och isigt på flera ställen längs Vasaloppet, på grund av snöbristen och lokala nederbörden.
– Det är hårt att ramla på is. Dessutom finns det ingen snö vid sidan om spåret om man skulle falla ut i skogen. På flera platser finns vägar vid sidan av banan att gå på. Dessa vägar ska vi försöka sanda så mycket vi klarar av, meddelar Höglund.

”Vi gör allt vi kan”

Nu fortsätter det intensiva arbetet för att få spåret i så gott skick som möjligt. Trots de tuffa förutsättningarna med vädret.
– Vi gör allt vi kan för att det ska blir så bra som möjligt. Men vi rår inte över vädret. Skulle vi få liknande värme, vindar och regn som den gångna helgen blir det problem. Men väderleksprognosen säger att det inte ska bli sådant väder. Nu känns det bra och vi kommer att jobba ända in kaklet för att verkligen klara det, säger Tommy Höglund till TT.

Vasaloppet
190303 Tore Björset Berdal jublar efter Vasaloppet den 3 mars 2019 i Mora. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Det officiella Vasaloppet körs söndagen 1 mars men själva Vasaloppsveckan drar igång redan på fredag. Först ut är Kortvasan, som sedan följs av Tjejvasan, Öppet Spår, Halvvasan och Nattvasan samt flera andra lopp.

LÄS MER: Vasaloppet förändras efter stora problem med vädret – så påverkas tusentals svenskar