Norska skidstjärnans brutala sågning – efter svenska skidkaoset: "En katastrof"

Norska skidstjärnans brutala sågning – efter svenska skidkaoset: ”En katastrof”

Ski Tour 2020 har lämnat Sverige och fortsatt till Norge.
Nu får Sverige stenhård kritik efter allt kaos med tävlingen.
– Jag skulle vilja kalla det för en katastrof, säger norske stjärnan Martin Johnsrud Sundby till NRK.

Nytt för årets skidsäsong var Ski Tour 2020 som avgörs i Sverige och Norge. Efter tävlingar i Östersund och Åre senaste dagarna fortsätter nu minitouren på norska mark.

Norska skidilskan

Tävlingarna i Sverige har inte blivit särskilt lyckade dock utan fått massiv kritik från flera olika håll. Sprinten som gick uppför en slalombacke sågades av många, vallateam har strejkat och finska landslaget var tokiga på grund av sitt orättvisa boende.

Martin Johnsrud Sundby, Norge
191207 Martin Johnsrud Sundby of Norway after the men’s skiathlon during the FIS Cross-Country World Cup on December 7, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

En av de många som visar sin besvikelse är norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby som inte är nådig i sin stenhårda kritik.
– Det är tabbar som över huvudtaget inte hör hemma på en tour. Det är inte bra, arrangörerna måste rannsaka sig själva, säger han till norska NRK.

”Dummaste jag hört”

Framförallt boendefrågan har fått stor uppmärksamhet. När Ski Tour-chefen Guri Hetland svarade på kritiken använde hon orden:
”Det är sånt som jämnar ut sig över en säsong”, enligt norska tidningen.

Linn Svahn, Sverige
200218 Linn Svahn of Sweden after the women’s sprint semi final on February 17, 2020 in Åre. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_514

Det väckte bara ännu mer kritik från skidåkarna.
– Det är det dummaste jag har hört. Varje gång är det mindre nationer som blir placerade längst ifrån tävlingarna och de större som får hotellen precis intill, säger britten Andrew Musgrave till NRK.

”Det är en katastrof”

Även österrikiskan Theresa Stadlober håller med om stora orättvisan hos arrangören.
– Det är inte rättvist. Jag förstår inte hur de har tänkt, det skulle aldrig hända Sverige eller Norge. Jag får åka en och en halv timme för att ta mig till tävlingarna, säger Stadlober.

Ord som gör Johnsrud Sundby ännu mer irriterad mot arrangören i Ski Tour 2020.
– Det är inte hållbart. Hur många hotell har Åre? Det måste finnas 50 stycken. Det vill jag kalla för en katastrof. Man har använt ett koncept som innebär en komplicerad tour som kräver organisering. Det har gått snett för att man inte haft koll, rasar norrmannen till NRK.

LÄS MER: Sebastian Samuelsson slår tillbaka – efter rivalens oväntade dopingutspel: ”Jag är förvånad…”