Succétränaren Johannes Lukas vackra bekännelse om svenska landslaget mitt under skidskytte-VM: "Jag känner stor stolthet"

Succétränaren Johannes Lukas vackra bekännelse om svenska landslaget mitt under skidskytte-VM: ”Jag känner stor stolthet”

Sverige inledde skidskytte-VM med ett VM-brons i premiären.
Nu avslöjar förbundskaptenen Johannes Lukas vad han tycker om sitt landslag.
– Vi har en chans att vinna medalj i alla lopp, säger han till längd.se.

På onsdagskvällen inleddes det efterlängtade skidskytte-VM i Nove Mesto, Tjeckien. Och det blev succé direkt för Sverige med VM-brons redan i premiärloppet.

VM-brons direkt

Efter en dramatisk avslutning lyckades Elvira Öberg knipa tredjeplatsen i mixedstafetten och säkra en mycket skön start för blågula landslaget. Till skillnad mot förra årets VM när Sverige fick en mardrömslik start och skruvarna i Sebastian Samuelssons gevär var lösa.

Sverige, skidskytte
240207 Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma and Elvira Öberg of Sweden celebrate with their bronze medals after mixed relay during the IBU Biathlon World Championships on February 7, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0751

Men Sverige lyckades hämta sig och förvandla VM 2023 till det bästa mästerskapet genom tiderna med sammanlagt elva medaljer.
– Vi fick ju den värsta start man kan få på ett mästerskap förra året. Men vi vet hur man håller ihop gruppen även när det går dåligt och det är en styrka. Vi har ett lag där vi teoretiskt har chans att vinna medalj i alla lopp. Vi vet att om vi gör det perfekt, eller för vissa åkare så ”räcker det” med bra, då kommer vi att plocka medaljer. Gör vi det ”bara okej” då blir det inga medaljer. Så är det i skidskytte. Det är svart eller vitt, säger chefstränaren Johannes Lukas till längd.se.

Lukas hyllning

Succétränaren, som bara är 30 år gammal, belönades nyligen med utmärkelsen ”Årets ledare” på Idrottsgalan. Mycket tack vare skidskyttelandslagets storsuccé förra året.
– Det känns kul och stort. Jag känner en stor stolthet över det vi gör, både hela förbundet och mitt tränarteam. Sen har vi märkt att det pratas mer om skidskytte, bland annat genom dokumentären Bäst när det gäller. Det har gjort att fler fått upp ögonen för det vi gör. Men det viktigaste är att vi internt ser att vi gör bra saker, och de resultat vi gjorde förra året på VM är ju en bekräftelse på att det vi gör är bra. Sen får det inte innebära att vi blir ”lazy och nöjda”, utan nu ska vi se till att göra det ännu bättre, säger Lukas i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johannes Lukas, skidskytte
240206 Johannes Lukas, Head coach poses for a portrait at a press event with Sweden when they present the team for the mixed relay ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 6, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0748

Pågående världscupsäsongen har varit motig på flera håll men nu ska Sverige toppa säsongen under mästerskapet i Nove Mesto och Johannes Lukas vet precis vad som kan bli bättre.
– Speciellt när det handlar om sprintarna har vi inte haft perfekta dagar. Vi har hamnat för långt bak när det gäller utgångsläget i jaktstarterna. För jaktstartsloppen har vi i många fall gjort det väldigt bra, men det är tufft att klättra till pallen om du startar som nummer 15. Då tar du dig till plats fem-sex om du gör en bra jaktstart. Det ska vi se till att ändra till nu på VM, säger förbundskaptenen i skidskytte.

Senare i dag väntar nytt lopp i VM när damernas sprint avgörs.

Hur tror du att det går för Sverige i skidskytte-VM? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Petter Northugs sågning av Sebastian Samuelsson – orden som ingen väntade sig: ”Måste säga det…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev