STORT GRATTIS! Jacob Hård fyller 69 år – avslöjar helt okända smeknamnet till radarpartnern Anders Blomquist

Han är en av Sveriges mest folkkära kommentatorer.
Idag hyllar vi Jacob Hård på 69-årsdagen!
Och det gör vi med att minnas tillbaka på när profilen avslöjade kollegan Anders Blomquists hemliga smeknamn.

En stor majoritet av den svenska befolkningen känner nog igen Jacob Hårds röst när de hör den. Sportjournalisten och kommentatorn har en lång, fin karriär av att rapportera om och följa olika sporter.

Fina karriären

Hård inledde karriären på Radiosporten, där han förblev i sex år innan han tog steget till SVT 1986. På kanalen har stockholmaren jobbat på sen dess, och har blivit en folkkär och uppskattad figur bland alla svenska sportälskare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jacob Hård, Anders Blomquist, skidor, friidrott, SVT
191124 Jacob Hård, kommentator på SVT, poserar för ett porträtt under sprintprologen vid Gällivarepremiären den 24 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Under sin (långa) tid på SVT har Jacob Hård framförallt hörts och synts till som reporter och kommentator på längdskidåknings- och friidrottstävlingar. Men han har också bevakat basket och volleyboll. Inledningsvis samarbetade Hård främst med Christer Ulfbåge.

Hemliga smeknamnet

Men numera är Jacob Hård en halva av en hyllad och älskad kommentatorsduo tillsammans med Anders Blomquist.
Radarparet har kommenterat längdskidor i många år nu. Sedan 1995 har de kommenterat sändningarna av Vasaloppet förutom vid ett par tillfällen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jacob Hård, Anders Blomquist, skidor, friidrott, SVT
191124 Jacob Hård och Anders Blomquist, kommentatorer på SVT, poserar för ett porträtt under sprintprologen vid Gällivarepremiären den 24 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

I och med lojaliteten till sin arbetsplats har Jacob Hård jobbat länge tillsammans med sina kollegor, och då har smeknamn växt fram. Men de används tydligen framförallt när spelet ”Yatzy” plockas fram.
– I interna Yatzy-kretsar så har jag blivit ”Hafs”. Det kommer också av mitt hela efternamn då – Hård af Segerstad, H-af-S, Hafs, sa den nyblivna 69-åringen i en intervju med Expressen från 2020.

LÄS MER: Jacob Hård utser sitt absolut bästa OS-minne från sina 40 långa år inom sporten: ”Då brast det för mig…”

Hård om Blomquist

I samma veva avslöjade Jacob Hård också Anders Blomquists okända smeknamn.
– Eftersom vi hade de där som slutade på ”afs” så tänkte vi ”vad ska han ha”. Då fick han bli ”Slafs”. Jag vill inte säga att det liksom har någon innebörd som pekar på någonting, men han fick bli Slafs, säger Hård med ett leende.

Vad är ditt bästa minne av Jacob Hård? Dela artikeln och skriv din födelsedagshälsning!

LÄS MER: Chockbeskedet: Tittarfavoriten Jacob Hård kan stoppas från OS – vädjar nu till SVT: ”Det måste bli så”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev