Jacob Hård utser sitt absolut bästa OS-minne från sina 40 långa år inom sporten: ”Då brast det för mig…”

Han har varit med om det allra mesta i sportens värld.
Nu utser SVT-veteranen Jacob Hård sitt absolut bästa OS-minne.
– Då brast rösten för mig, berättar 66-åringen i sitt sommarprat.

Redan 1980 började den långa resan för Jacob Hård i sportens trogna tjänst. Han började hos Radiosporten men skulle i slutet av 80-talet byta till SVT och 40 år senare är han en levande legendar hos tv-kanalen.

Hårds minne

Hård har sett och upplevt det mesta i sportväg under sina fyra decennier som kommentator. Nu får han utse sitt allra bästa OS-minne från den långa karriären i radio och tv.
– Jag älskade OS i Sydney 2000. Det var något helt annat och jag hade bestämt mig för att ta tillvara på OS-upplevelsen bättre än jag gjort tidigare år, berättar han under sitt sommarprat i P1.
– Jag njöt av en glad och vänlig stämning. Här var verkligen spelen en fest som människorna tänkte ta tillvara på och som satte sin prägel på staden. Och så var det Cathy Freeman.

Jacob Hård, SVT
191124 Jacob Hård, kommentator på SVT, poserar för ett porträtt under sprintprologen vid Gällivarepremiären den 24 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Hård fascinerades enormt av löparen Cathy Freeman och den stora symbol som hon blev för OS 2000 i Sydney.
– Australien har en mörk historia med en grym förföljelse av ursprungsbefolkningen aboriginerna. OS blev ett tillfälle att uppmärksamma detta och lyfta fram aboriginsk kultur, historia och orättvisorna, berättar Hård vidare.
– Och mitt i det stod Cathy Freeman. Hon var 27 år, favorit att vinna guldet på 400 meter och hon var aborigin. Hon blev en symbol för allt det här spelen stod för.

”Rösten brast”

Redan under OS-invigningen rördes Jacob Hård till tårar när han fick se Freeman första gången under mästerskapet. Det skulle sedan bli ännu starkare när hon väl började tävla.
– Jag är en sån som lätt får en klump i halsen och tårar i ögonen i känslosamma ögonblick. När jag kommenterade OS-invigningen och Cathy Freeman stod i den nedsläckta stadion och tog emot OS-facklan då brast rösten för mig, minns han i sitt sommarprat.
– Det här visade hur viktig hon var för de här spelen. Och tio dagar senare var det dags för final på 400 meter. När hon de sista 80 meterna drog ifrån mot guldmedaljen då tog jag av mig lurarna och släppte in jublet från 100 000 människor på stadion.

Jacob Hård, SVT
191005 Jacob Hård of Swedish broadcaster SVT poses for a portrait during day 9 of the IAAF World Athletics Championships on October 5, 2019 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88044

Men från OS 2000 och Cathy Freemans uppvisning är det särskilt en bild som verkligen visar hennes storhet.
– Min favoritbild på näthinnan från Sydney är när Freeman ska springa ärevarv på stadion. Hon är barfota och bär en australisk och en aboriginsk flagga, runt henne är en hord av fotografer som ska försöka springa med och ta bilder. Men en av dem faller, berättar Hård.
– En person stannar omedelbart och räcker fram en hjälpande hand: Cathy Freeman

Hur mycket gillar du Jacob Hård som kommentator? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Här avslöjas Armand Duplantis okända mellannamn – ett namn värdigt en svensk kung: ”Jag börjar bli van”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!