Folkkära tv-profilen Jacob Hård avslöjar sitt absoluta favoritlag i sport-Sverige: ”Blev så när jag var liten”

Han är en av svensk tv-sports mest älskade kommentatorer.
Men frågan är vilket som är Jacob Hårds stora favoritlag?
– Jag har ingen bättre förklaring än att det blev så när jag var liten, säger han i en intervju.

Han föddes som Bror Sven Jacob Hård af Segerstad i början av 1955 men har kommit att bli känd som enbart Jacob Hård. För många är han en av Sveriges mest omtyckta tv-kommentator och för en del andra är han rösten till den legendariska tecknade figuren Bo A Orm.

Hårds karriär

Hård började jobba på Radiosporten redan 1980 efter att ha avslutat en lovande karriär som 800-meterslöpare. Därefter flyttade han till SVT 1986 och där har han blivit kvar i snart fyra decennier.

Jacob Hård, SVT
191124 Jacob Hård, kommentator på SVT, poserar för ett porträtt under sprintprologen vid Gällivarepremiären den 24 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Som kommentator har han blivit en institution inom längdskidor och friidrott under många, många år. I början var det som parhäst till Christer Ulfbåge men senaste åren har Hård och kollegan Anders Blomquist blivit synonyma med direktsända skidtävlingar.

Favoritlaget

Efter ett helt liv i sportens tjänst fick Jacob Hård sitt stora erkännande under 2020 när han tilldelades den oerhört ärorika utmärkelsen ”Stora journalistpriset”. Ett fint kvitto på hans stora gärning inom svensk sportbevakning och ett tydligt bevis på hans enorma popularitet hos tv-tittarna.

Jacob Hård, SVT
171118 Kommentatorn Jacob Hård poserar för ett porträtt i SVT:s Vinterstudion den 18 november 2017 i Gällivare. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_207

Men trots att han ska vara opartisk i sin roll som journalist så finns det ändå ett lag som klappar extra mycket i hans sporthjärta. Som född och uppvuxen i Stockholm, närmare bestämt Lidingö, så är det inte så oväntat att det är en klubb från huvudstaden som gäller.

I en gammal intervju med Sportbladet har tv-kommentatorn avslöjat att det är AIK som är hans favoritklubb. Och att det även har varit så ända sedan barnsben.
– Jag har ingen bättre förklaring än att det blev så när jag var liten. Kompispåverkan helt enkelt, säger han i en intervju med kvällstidningen.

Älskar du också Jacob Hård som tv-kommentator? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Jacob Hård utser sitt absolut bästa OS-minne från sina 40 långa år inom sporten: ”Då brast det för mig…”