Chockbeskedet: Tittarfavoriten Jacob Hård kan stoppas från OS – vädjar nu till SVT: ”Det måste bli så”

OS har återvänt till SVT igen.
Men nu kan tittarfavoriten Jacob Hård missa festen – på grund av en avgörande regel.
– OS-beskedet är ju en morot och något som lockar, säger kommentatorn till SportExpressen.

I måndags kom det stora glädjebeskedet att OS-sändningarna återvänder till SVT igen. Från och med vinter-OS 2026 i Milano-Cortina kommer svenska folket att få se världens bästa idrottare göra upp om OS-medaljerna i SVT:s kanaler.

Hård kan missa

En som jublade högt över nyheten var den legendariske kommentatorn och tittarfavoriten Jacob Hård. Han är mycket nöjd över att OS återvänder ”hem” till SVT igen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jacob Hård, OS
191124 Jacob Hård, kommentator på SVT, poserar för ett porträtt under sprintprologen vid Gällivarepremiären den 24 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Men nu kommer det högst oväntade beskedet att omtyckte tv-profilen kan missa hela återkomsten. Han fyllde nyligen 68 år och är inne på sitt sista år som anställd hos Sveriges Television.

LÄS MER: Jacob Hårds känslosamma ord när OS återvänder till SVT – piken till tv-rivalerna: ”Jag hade inte vågat…”

”OS en morot”

Tv-kanalen har en hård ålderspolicy för sina anställda som inte får fortsätta efter pensionsåldern. Men det finns ett sätt att komma runt regeln, som Hård nu hoppas på.
– Jag har ganska exakt ett år kvar som jag kan vara anställd på SVT. Det året kör jag förstås, men sen har inte vi resonerat längre än så. Det går att fortsätta. Man kan jobba utan att vara anställd, det är det några andra som gjort också, säger SVT-kommentatorn till SportExpressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jacob Hård, OS
200105 Jacob Hård of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

När det är dags för vinter-OS 2026 så kommer Jacob Hård hunnit bli 71 år. Han är ändå tydlig med att han skulle vilja stanna kvar till dess för att få chansen att jobba med OS igen.
– OS-beskedet är ju en morot och något som lockar att fortsätta några år till för att uppleva ett OS på plats igen, så är det förstås, säger han till kvällstidningen.

LÄS MER: Folkkära tv-profilen Jacob Hård avslöjar sitt absoluta favoritlag i sport-Sverige: ”Blev så när jag var liten”

Hård och SVT har ännu inte börjat prata särskilt konkret om framtiden. Men 69-årsdagen närmar sig för den mångårige kommentatorn och snart måste ett beslut fattas om det ska bli en fortsättning eller inte.
– Diskussionerna om min framtid har inte varit konkreta än, men de måste de bli innan jag faller för det där strecket att jag inte kan vara anställd längre. Det sker mitt under en skidsäsong dessutom, så vi måste vara överens om hur det ska se ut där. Så i god tid innan nästa vinter måste vi haft den diskussionen, säger 68-åringen i intervjun.

Vill du se och höra Jacob Hård i nästa OS? Dela artikeln och säg din åsikt!