Jacob Hårds känslosamma ord när OS återvänder till SVT – piken till tv-rivalerna: ”Jag hade inte vågat…”

OS återvänder till SVT igen.
Ett glädjebesked som gör mångårige kommentatorn Jacob Hård väldigt rörd.
– Jag hade inte vågat tro att det skulle ske. Det är fantastiskt kul, säger han till SVT Sport.

SVT har inte ägt rättigheterna till att visa sommar-OS eller vinter-OS sedan 2012. Men på måndagen kom det stora glädjebeskedet att OS återvänder till SVT igen från och med vinter-OS 2026 i Milano-Cortina.

Hårds glädje

En av de allra lyckligaste över den nyheten är legendariske kommentatorn Jacob Hård, som jobbat för SVT i fyra decennium och bevakat det mesta i sportväg. Den folkkäre tv-profilen har saknat att få jobba med OS och blev rörd av beskedet.
– Jag blev överraskad och otroligt glad. Jag hade inte vågat tro att det skulle ske. Jag tycker det är fantastiskt kul, säger han till SVT Sport.
– Jag gläds med de som vill se OS, men som inte har gjort det när det har gått i SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jacob Hård, OS
201120 SVT’s Anders Blomquist och Jacob Hård poserar för ett porträtt under skidloppet över 10 km klassisk stil den 20 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0046

Hård tycker att det är viktigt att OS sänds i SVT och att så många svenskar som möjligt ska få ta del av OS-sändningarna. Senaste 10 år har OS visats i först Viasats kanaler och sedan Discoverys respektive – och de får en pik från tv-veteranen.
– Jag vill till att börja med säga att inte bara SVT kan göra OS bra för en svensk tv-publik. Men jag tycker ändå att ett evenemang som OS hör hemma i Sveriges Television. Jag tycker det känns som att OS kommer hem, säger 68-åringen i intervjun.

LÄS MER: Legendaren Jane Cederqvist är död – skrev historia som första svenska idrottskvinna någonsin

”Som nobelpris”

SVT-kollegorna Björn Ferry, expert i skidskytte, och Håkan Loob, hockeyexpert, är också väldigt glada över beskedet som kom från tv-kanalen i dag.
– Det är stort. En jätterolig nyhet. Det måste man säga. För alla på tv-sporten, tittarna och de aktiva. Jag tror det är något som nästan alla tycker är en bra nyhet. För mig är det det största jag har upplevt i livet. Ett OS-guld är som ett nobelpris. Om jag möter en beduin i öknen och säger att jag har vunnit ett OS-guld så skulle den förstå att det är stort, säger Ferry i ett uttalande.
– Jag är otroligt glad för det svenska folket, men också för alla idrottsutövare. De ser ju OS som det största som finns. Att få titta på det i SVT kommer vara alldeles fantastiskt. Det blir ju nästan 16 dagar av eufori när medaljerna ska delas ut, och vi får ta del av det på SVT, säger ikonen Loob.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Skidskytte, OS
220217 Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg and Elvira Öberg of Sweden pose with their gold medals at the medal ceremony for women’s biathlon 4 x 6km relay during day 13 of the 2022 Winter Olympics on February 17, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0291

Senast SVT sände OS var i London 2012. Nu har tv-kanalen säkrat rättigheterna för kommande fyra mästerskap med vinter-OS 2026 i Milano-Cortina, sommar-OS 2028 i Los Angeles, vinter-OS 2030 (inte klart med värdnation än) och sommar-OS 2032 i Brisbane.

Vad tycker du om att OS visas i SVT igen? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Superbeskedet: OS-sändningarna återvänder till SVT igen – tillbaka efter 14 långa år: ”Vi är enormt glada”