Storstjärnans oväntade utspel efter Hanna Öbergs VM-silver – och svenska svaret: ”Hon har fel”

Hanna Öberg vann VM-silver i tisdagens distanstävling.
Nu kommer rivalen Dorothea Wierer med ett högst oväntat utspel efter loppet.
– Jag tycker att hon har fel, svarar SVT-experten Björn Ferry enligt SportExpressen.

Hon var en av de stora guldfavoriterna inför tisdagens distanslopp under skidskytte-VM. Dorothea Wierer var regerande världsmästare på distansen och även totalledaren i distanscupen.

Wierers utspel

Italienskan inledde också urstarkt dagens VM-distanslopp och var i ledning efter halva loppet med fullt skytte. Men sedan kom både bom i tredje och fjärde skyttet för storstjärnan som fick nöja sig med en niondeplats till slut.

Dorothea Wierer, skidskytte
210209 Dorothea Wierer of Italy during a training session ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 9, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0066

Istället fick hon se jätteskrällen Marketa Davidova vinna VM-guld, Hanna Öberg ta VM-silver och norska Ingrid Landmark Tandrevold knipa VM-bronset. Efter loppet kommer Wierer med ett högst oväntat utspel.
– Jag tycker att vi ska ta bort distansen från världscupen, det är en tråkig tävling. Det är så få tävlingar och de är för långa, säger italienskan i ett uppmärksammat uttalande.

GUIDE: Allt du behöver veta om skidskytte-VM 2021: TV-tider, komplett schema och resultat

Öbergs svar

Öberg, som vunnit OS- och VM-guld samt VM-silver i dag, svarar att hon gärna behåller favoritdistansen och skrattar mest bort Wierers utspel om att lägga ned disciplinen.
– Jag behåller den gärna. Jag har en hyfsat rad på distansen på mästerskap. Vi kör den inte ofta, och det är en stor nyckel att skjuta väldigt bra. Det är den tävlingen som är mest olik de andra. Jag kör den gärna, säger svenskan enligt SportExpressen.

Hanna Öberg, skidskytte
210216 Hanna Öberg of Sweden celebrates on the podium with her silver medal after competing in the Women’s 15 km Individual Competition during the IBU Biathlon World Championships on February 16, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0076

Norska storstjärnan Tiril Eckhoff, som hittills vunnit tre VM-guld i år, är rejält överraskad av Wierers oväntade ord.
– Roligt att det är just Dorothea som vill ta bort distansen som leder den cupen. Det borde vara jag som säger något sådant, svarar norskan som dock inte gillar distansen särskilt mycket.
– Det är en traditionell tävling, men jag är väl inget fan av den. Men jag har så stor respekt för de som vinner en distans, för då är du den ultimata skidskytten.

SVT-experten Björn Ferry slår också tillbaka mot italienskans förslag att lägga ned distansloppet.
– Jag tycker att hon har fel. Jag tycker att distansloppet ska vara kvar. Det är klassisk tävling som är olik de andra. Visst, den är tuff att köra och svår att följa men jag tycker att distansloppet ska vara kvar. Wierer kanske säger så att för att hon inte orkar köra distansloppet, säger Ferry enligt kvällstidningen.

LÄS MER: Hanna Öberg gav bästa möjliga svar på tal – efter sågningen i Norge(!): ”Det är inget gott tecken…”

Få våra nyhetsbrev!