Hanna Öberg gav bästa möjliga svar på tal – efter sågningen i Norge(!): ”Det är inget gott tecken…”

Hanna Öberg hade inlett VM svagt – och var i stort sett uträknad redan på förhand.
Åtminstone i Norge.
Men sen gav svenskan bästa möjliga svar på tal.

Hanna Öberg var en av de stora guldfavoriterna i nästan varenda distans när hon klev in till VM. Men inför tisdagens distanstävling så var det i stället norska Tiril Eckhoff som snott alla rubriker – med hela tre guldmedaljer på tre lopp.

Vann silver

Storstjärnan körde en av sträckorna då Norge vann guld i mixedstafett, och hon följde upp det med att komma först i sprinten, och hon släppte aldrig ifrån sig sin ledning under jaktstarten och vann således sin tredje guldmedalj. Samtidigt så slet Hanna Öberg med att hitta formen, och efter två svaga insatser i såväl sprinten som jaktstarten så höjdes oroande röster från experter och även Hanna själv.

Hanna Öberg, skidskytte
200223 Hanna Öberg of Sweden celebrates her third place after the women’s 12,5 km mass start during the IBU Biathlon World Championships on February 23, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88123

Men under tisdagens distanslopp så var Öberg tillbaka och det med besked. Svenskan visade att hennes dåliga åktider i helgen bara var en slump då hon i dag klockades med den tredje bästa åktiden i hela fältet – samtidigt som hon dessutom sköt tredje snabbast. Med bara en bom på totalt 20 skott så räckte det hela vägen till en silvermedalj, då svenskan bara blev slagen av tjeckiskan Marketa Dadidova, som sköt fullt och vann med 28 sekunders marginal.

Sågningen i Norge

Och Öbergs silvermedalj överraskade många – speciellt i grannlandet Norge. Där har Öbergs långsamma åktid varit en het snackis, och när Öberg åkte in till det första skyttet i dag så reagerade NRK-kommentatorn Andreas Stabrun Smith kraftigt.

– Hon är i helt förfärlig form, Hanna Öberg. Vem vet vad som kan hända med 20 träff, men det här är inte ett gott tecken, sa han i tv.

210216 Hanna Öberg of Sweden celebrates on the podium after competing in the Women’s 15 km Individual Competition during the IBU Biathlon World Championships on February 16, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Men Öberg motbevisade alltså alla – och gav bästa möjliga svar på tal då hon åkte i mål med årets första individuella VM-medalj.

– Jag har kvar den här tryggheten, även om jag får motgångar. Jag gräver inte ner mig så djupt. Det är så många som verkar tro att jag har varit så fruktansvärt deppig efter de här dagarna. Självklart har jag varit besviken, men jag har ändå kunnat släppa det fort och tänka på annat. Jag tror inte man behöver vara så orolig för min skull!, sa hon själv efteråt.

LÄS MER: Hanna Öbergs underbara passning till alla kritiker – efter fantastiska VM-silvret: ”Många verkar tro att…”

Få våra nyhetsbrev!