Hanna Öbergs underbara passning till alla kritiker – efter fantastiska VM-silvret: ”Många verkar tro att…”

Hanna Öberg fick revansch efter den svaga VM-starten – med ett silver i distansloppet.
Då skickade hon en passning till de som tvivlat på henne.
– Det är så många som verkar tro att jag har varit så fruktansvärt deppig efter de här dagarna, säger hon.

Hanna Öberg gick in till årets VM med enorma förväntningar på sig, och förhoppningarna om ett succéartat mästerskap blev inte mindre då svenskan gjorde en supersträcka i mixedstafetten, som inledde hela VM. Men därefter, i de två individuella tävlingarna i helgen, så gick det betydligt sämre.

Magiska silvret

Öberg var långt efter i sprinten – och ännu längre efter i jaktstarten, och framför allt så var det hennes långsamma åktid som fick många att höja på ögonbrynen. Öberg själv pratade då om att hon inte kände igen sin kropp, och i media kom besked om hur landslaget jobbat för att stötta Öberg efter den svaga inledningen.

Hanna Öberg, skidskytte
210216 Hanna Öberg of Sweden during zeroing ahead of the Women’s 15 km Individual Competition during the IBU Biathlon World Championships on February 16, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0076

Men i tisdagens distanslopp så kom den störtsköna revanschen. Öberg hade den tredje snabbaste åktiden i hela loppet, och den tredje snabbaste skyttetiden – och hade bara en enda bom på de 20 skotten. Det räckte hela vägen till en silvermedalj, då hon bara blev slagen av tjeckiskan Marketa Dadidova.

Sköna passningen

Efteråt skickade Öberg en passning till alla som tvivlat på henne efter helgens svaga tävlingar.

– Jag har kvar den här tryggheten, även om jag får motgångar. Jag gräver inte ner mig så djupt. Det är så många som verkar tro att jag har varit så fruktansvärt deppig efter de här dagarna. Självklart har jag varit besviken, men jag har ändå kunnat släppa det fort och tänka på annat. Jag tror inte man behöver vara så orolig för min skull!, säger hon till SVT.

Hanna Öberg, skidskytte
210212 Hanna Öberg and Elvira Öberg of Sweden at a training session during the IBU Biathlon World Championships on February 12, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0070

Öberg berättar att silvermedaljen – som var hennes tredje individuella VM-medalj någonsin, och den sjätte totalt – är viktig för henne.

– Det är klart jag har varit besviken för att det inte funkat som jag velat. Jag har kunnat lägga besvikelsen bakom mig och i dag får jag lön för det. Det är så skönt att känna att jag är tillbaka. Det betyder jättemycket, säger Öberg till SVT. 

LÄS MER: Norska skidskytte-stjärnornas stora ilska – rasar nu mot hela VM(!): ”Det är så konstigt”

Få våra nyhetsbrev!