Norska skidskytte-stjärnornas stora ilska – rasar nu mot hela VM(!): ”Det är så konstigt”

Herrarna får två dagars extra vila.
Nu rasar flera norska stjärnor.
– Det är utan tvekan ett väldigt, väldigt tufft program, säger Ingrid Tandrevold.

Skidskytte-VM är i full gång, och programmet är hektiskt. Men värst är det definitivt för de kvinnliga åkarna, som hade två tävlingar i helgen och bara måndagen som vilodag.

Stora kritiken

På tisdagen är det dags igen, då det är normaldistans – samtidigt som herrarna får vila igen. Herrarna kör alltså samma sträckor, med sprint i lördags, jaktstart i söndags – och sedan distans först på onsdagen. Det betyder att damerna kör tre distanser på fyra dagar, samtidigt som herrarna får två dagars extravila mellan sina distanser.

210209 Tiril Kampenhaug Eckhoff of Norway during a training session ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 9, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Nu reagerar flera norska stjärnor kraftigt.

– Vi har diskuterat det under mästerskapet, att det är konstigt att vi får minst vila, säger mästerskapets stora gulddrottning hittills, Tiril Eckoff, till NRK.

– Det är utan tvekan ett väldigt, väldigt tufft program. Och männen är på rena ”vilohemmet” i jämförelse, säger Ingrid Tandrevold.

IBU:s försvar

IBU, Internationella Skidskytteförbundet, försvarar sig dock med att nationerna har godkänt schemat som nu gäller.

– Programmet är godkänts av alla nationer, men med en stor grupp människor kommer det alltid finnas några som föredrar det ena före det andra, säger Felix Bitterlring, chef över IBU.

Tiril Eckhoff, skidskytte
200222 Tiril Kampenhaug Eckhoff of Norway at zeroing ahead of women’s 4×6 km relay during the IBU Biathlon World Championships on February 22, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88121

Just faktumet att nationerna godkänt programmet, som tydligt ger herrarna en klar fördel i återhämtning, förvånar NRK-experten Liv Grete Skjelbreid.

– Det är förvånande att nationerna godkänt ett program som sätter kvinnorna i ett sämre utgångsläge, speciellt när tidigare erfarenheter visar på att kvinnor i allmänhet behöver mer återhämtning än männen, säger hon.

LÄS MER: SVT-expertens allvarliga ord – om detaljen efter Hanna Öbergs svaga VM-start: ”Väldigt oroväckande”

Få våra nyhetsbrev!