Stina Nilssons ärliga ord om stora förändringen – tvingas till drastiskt beslut: ”Absolut obekvämt”

Stina Nilsson vill ta revansch efter besvikelsen förra säsongen.
Därför tvingas hon till ett drastiskt beslut.
– Det är absolut obekvämt, säger hon till SVT.

Stina Nilsson tog stora steg framåt under sin första tid som skidskytt. Som längdskidåkare var hon en av världens absolut bästa och snabbaste, och många trodde att hon skulle ha lekstuga med skidskyttarna i spåret. Och inledningsvis såg det strålande ut för Nilsson, som snabbt fick chansen i världscupen.

Stora förändringen

Men förra vintern blev ett stort bakslag. Stina Nilsson låg ofta långt bak i fältet när det kom till åktid, samtidigt som hon slet med skyttet. Nilsson var under stora delar av säsongen petad i världscupen, och fick heller inte tävla i VM. Men nu är hon ute efter revansch.

Stina Nilsson, skidskytte
221113 Stina Nilsson under skidskyttepremiären i sprint för damer den 13 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0034

Nilsson är medveten om att det inte var bra nog, varken för henne eller för vad landslaget vill se av henne. Nilsson vill tävla i världscupen, och inte IBU-cupen.

– Det var väldigt tufft, jag fick inte alls ut det jag på förhand hade drömt om, säger Stina Nilsson till SVT.

“Absolut obekvämt”

Men inför nästa säsong har Nilsson gjort en stor ändring som förhoppningsvis ger resultat. Landslagstränaren Johannes Lukas har nämligen hittat en trend hos Nilsson som hon bör få bort. Inom längdskidåkning avgörs tävlingarna ofta tidigt på dagarna. I skidskytte är det däremot vanligare med eftermiddagstävlingar. Nilsson har sedan skiftet fortsatt att gå upp tidigt, vilket Johannes Lukas nu vill förändra.

– Jag är en morgonpigg person så mitt dygn blir otroligt mycket längre än alla andras. Men som skidskytt är det ingen fördel att gå upp tidigt, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson, skidskytte
210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0084

Under sommaren och hösten har Nilsson därför lagt fler träningspass på eftermiddagarna, och även försökt ta sovmorgon lite oftare. Det är dock någonting som Nilsson inte enbart älskat.

– Det kommer inte naturligt för mig så det är absolut obekvämt men ju mer jag har fått träna på det desto bättre blir det ju, säger Stina Nilsson.

LÄS MER: Stina Nilssons helsköna ord om nya projektet med pojkvännen Emil Nykvist som får alla att skratta