Skidprofilens allvarliga ord om Stina Nilsson efter bytet från skidskytte till en helt ny sport: ”Jag är orolig över det”

Stina Nilsson har bytt sport igen.
Nu blir det långlopp framöver och en stor omställning för svenskan.
– Det är ingen lek att kasta sig in i det här, säger skidprofilen Magnar Dalen till langd.se
.

Precis som för fyra år sedan så väljer Stina Nilsson att byta sport och kasta sig in i något helt nytt. 2020 var det skidskytte som blev en ny utmaning men efter flera tuffa säsonger har nu fått nog.

Stinas nya sport

Från och med den kommande säsongen blir det istället långlopp som gäller för 30-åringen. Hon har redan kommit överens om ett tvåårskontrakt med norska laget Team Ragde Charge och tar plats i Ski Classics till vintern.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidor
240301 Stina Nilsson of Sweden and shooting coach Jean-Marc Chabloz during zeroing ahead of women’s 15 km individual during the IBU World Cup on March 1, 2024 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0880

Om bytet från längdskidor till skidskytte var en stor omställning så kommer även det här att bli ren rejäl förändring för Stina som var en av världens bästa skidåkare i sprint. Skidprofilen Magnar Dalen, sportchef i Team Ragde Charge, öppnar upp om förväntningarna på svenskan.
– Det känns väldigt spännande, sen vet ju varken vi eller hon hur detta kommer att sluta. Men det är ju det som är spänningen med idrott. Att man inte vet hur utfallet kommer att bli. Men vi har ju följt Stina och givetvis sett hennes stora framgångar som längdåkare, och vi söker ju hela tiden efter talanger till vårt team. Sen vet vi också att det är mycket jobb som ska göras innan man är en fullfjädrad topp-6-åkare. För det är helt klart så att damernas Ski Classics har utvecklats enormt de tio senaste åren. Det är ingen lek att kasta sig in där. Ser man exempelvis på Marit Björgen så blev hon ju tvåa på Vasaloppet, men hon la ner väldigt mycket arbete för att ta sig dit, säger Dalen i en intervju med langd.se.

Orden om Nilsson

Framförallt kommer den stora omställningen bli att det är betydligt längre lopp än vad både sprint och även skidskytte handlade om. Därför kommer de i teamet att behöva jobba mycket med Nilsson under försäsongen för att förvandla henne till en långloppsåkare.
– Det är klart att det kommer att bli en förändring av träningsupplägg, men hon är rutinerad och välutbildad från både skidlandslag och skidskyttelandslag, så hon har har bra pejl på träning och hur hennes kropp fungerar. Sen måste vi ledare och övriga aktiva stötta henne under vägen. Och det kommer att ske med start under det första lägret i slutet av maj. Då kommer vi bland annat att jobba med en del tekniska saker och sånt som hon kan komma att behöva hjälp med. Men ser man stakningen så påminner den mycket om treans växel i skejt; att komma upp på ”hög höft” så det tror jag kommer att komma snabbt och naturligt när hon väl börjar. Då är jag mer orolig över risken för skador på armar, rygg eller handleder. Där gäller det att vara smart i omställningen, erkänner sportchefen i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidor
240301 Stina Nilsson of Sweden at zeroing ahead of women’s 15 km individual during the IBU World Cup on March 1, 2024 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0880

Men det mesta av jobbet kommer hon att behöva göra själv, då långloppsåkare är mer självständiga i sin träning och utveckling. Det norska teamet har också en tydlig plan för sitt så spännande nyförvärv.
– Vi kommer att jobba med henne för att hon ska bli en totalåkare; alltså att det viktigaste är mållinjen, inte exempelvis sprintarna på vägen. Så nu handlar det om att göra jobbet fram dit, och vi använder ju mycket ”skierg” (stakmaskin) i träningen och där kommer vi att ”peppra informationen i graferna” för att se hur hon ligger till. Men de bästa svaren kommer ju när hon börjar tävla, säger Dalen till skidsajten och pekar ut vilka lopp som kommer att passa Stina Nilsson bäst.
– Jag hoppas ju på Vasaloppet. Men jag tror på Marcialonga. Varför? Inledningen på loppet är 13 kilometer uppför, men inte ”för brant”. Sedan är det lättåkt över lång tid vilket vi tror passar hennes stora utväxling. Och så avslutningen handlar bara om tjurighet, och det tror och hoppas vi att hon har mycket av.

Hur tror du att det går för Stina Nilsson i långlopp? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Petter Northugs helt oväntade fråga till Linn Svahn – direkt efter stora genombrottet: ”Vi kom överens om…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev