Petter Northugs helt oväntade fråga till Linn Svahn – direkt efter stora genombrottet: ”Vi kom överens om…”

Linn Svahn hade precis fått sitt stora genombrott – och fått fått träffa sin stora idol.
Då fick hon en oväntad fråga av Petter Northug.
– 
Jag får sätta mitt namn på kartan, berättade hon.

I dag är Linn Svahn inte bara en av Sveriges stora skidstjärnor, utan en av de största aktiva alla sporter inräknade. Hon har otroliga meriter under sin redan korta karriär, och det är inte särskilt förvånande att hon blev så framgångsrik. Redan som tonåring lyftes Svahn fram som en jättetalang, och den 14 december 2019 var det dags för den första starten i världscupen.

Enorma genombrottet

Och det kunde inte ha gått särskilt mycket bättre. I sin första riktiga världscupstart visade hon hela världseliten vilken enorm talang Sverige hade skakat fram. Hon vann före flera internationella storstjärnor, däribland norskan Maiken Caspersen Falla, och uppståndelsen var enorm. 

Men det kanske allra största för Svahn var att hennes stora barndomsidol, Petter Northug, var på plats som expert för TV2. Och han var mäkta imponerad. Northug har varit många svenska skidstjärnors stora idol, och Svahn är inget undantag. Efter tävlingarna fick Svahn dessutom äran att träffa Northug.

Udda frågan från Northug

Och för Svahn var det inte vilket ögonblick som helst.

– Jag hade lagt upp en bild på instagram för fyra år sedan när det var min största kärlek i livet höll jag på att säga. Jag var 16 år och visste inte bättre, berättade hon.

Linn Svahn, skidor
240314 Linn Svahn of the Swedish cross-country skiing team at a press event ahead of the FIS Cross-Country World Cup on March 14, 2024 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0473

Men kanske var hon inte beredd på den frågan som hon skulle få av Northug – nämligen huruvida hon faktiskt är släkt med Gunde Svan eller inte.

– Han sa grattis och sen kom vi överens om att jag inte var Gundes dotter. Nu börjar folk veta att det finns andra Svahn än Gunde i Sverige. Jag får sätta mitt namn på kartan.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev