Frida Karlssons chock – siffrorna avslöjar stora krisen inom norsk skidåkning: ”Som svensk känns det ändå…”

Siffrorna talar sitt tydliga språk: Sverige är på väg om Norge.
Det får Frida Karlsson att reagera starkt.
– Det här hade jag ingen aning om, säger stjärnan.

För några år sedan var Norge i totalt överläge mot Sverige så fort det vankades distanslopp i världscupen eller stora mästerskap. Therese Johaug vann i stort sett varenda tävling hon ställde upp i, och var den stora dominanten både i VM och OS innan hon avslutade karriären.

Norge i kris

Men nu är det Sverige som, allt som oftast, är i topp. Norge kommer från en bedrövlig säsong på damsidan, där bara Kristine Stavås Skistad varit det stora utropstecknet. Men faktum är att krisen inom norsk längdskidåkning är större än så. Enligt siffror som Expressen publicerade under helgen så visar det sig att Norge tappar åkare över alla åldrar i hela landet.

Mellan 2015 och 2022 gick man, enligt kvällstidningen, från 136 235 registrerade åkare till 87 498. I Sverige, under samma period, gick vi från 47 148 till 64 481. Norge minskade därmed sina åkare med 36 procent – medan Sverige ökade med 37 procent. Siffrorna får flera norska experter att reagera starkt, men i Sverige är det många som jublar.

“Som svensk är det väldigt kul”

Frida Karlsson, en av skidvärldens allra största, sammanfattar det hela som ”konstigt”.

– Det är konstigt. Lite fascinerade. Men… som svensk är det ju väldigt kul, säger Frida Karlsson till Expressen.

Frida Karlsson, skidor
240502 Frida Karlsson poserar för ett porträtt under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 2 maj 2024 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0194

Det kanske mest anmärkningsvärda med siffrorna är att Sverige 2022, för första gången, hade fler tjejer än killar som sysslade med längdskidåkning i åldersgruppen 0-12 år. Frida Karlsson menar att de goda resultaten i många år hjälpt till.

– Det är coolt! Men vi har ju haft ett riktigt bra ”go” i flera år nu, säger hon.

Siffrorna gläder även Jonna Sundling.

– Det känns lite häftigt att man kan inspirera andra, säger Jonna Sundling. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev