Sebastian Samuelssons försvarstal till svenska folket – slår tillbaka efter jättekritiken: ”Så är det alltid…”

Sverige har sågats enormt för sin insats under skidskytte-VM.
Nu försvarar sig Sebastian Samuelsson.
– Det är få människor som vinner medalj i alla lopp, säger han till SVT.

Förra årets VM i Oberhof blev historiskt bra för Sverige. Man fullständigt krossade det tidigare rekordet när det kommer till medaljer, då Sverige körde in hela elva stycken. Samma går inte riktigt säga om årets mästerskap i Nove Mesto, Tjeckien.

Slår nu tillbaka

Det blev ett inledande brons under mixedstafetten, men därefter har det varit fiasko över varje tävling. I går, under singelmixedstafetten, var Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg det lag som hade flest bom av samtliga, och det har varit temat under årets VM. Det har inte blivit en enda individuell medalj, och tonen i media och på sociala medier har varit hård.

Men nu slår Sebastian Samuelsson ifrån sig. Med två tävlingar kvar – stafetter och masstart – så menar han att kritiken är onödigt hård.

– Vi jämförs mycket med Oberhof-VM förra året, men vi är inte sämre skidskyttar nu än vad vi var då, det handlar ju bara om att få till de här loppen och det har vi inte fått hittills i det här mästerskapet, säger Samuelsson till SVT.

“Vinner inte i alla lopp…”

Sverige hade hela 13 bom under gårdagens singelmixedstafett, men Samuelsson menar att man inte kan haka upp sig på det.

– Så där är det alltid: Man jämför sig alltid med de som tar medalj, och de skjuter ju alltid bra för annars tar man inte medalj, säger Samuelsson, och fortsätter:

– Det är klart att vi behöver skjuta bättre för att ta medalj. Men det gäller ju alla. Det är lätt att stå här varje gång och säga att skyttet är för dåligt, men så är det alltid när man inte vinner medalj och det är få människor som vinner medalj i alla lopp.

Sebastian Samuelsson, skidskytte, Armand Duplantis, stavhopp, friidrott, OS 2024
231203 Sebastian Samuelsson of Sweden after themen’s 12,5 km pursuit during the IBU World Cup on December 3, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0702

Johannes Lukas, huvudtränare för det svenska skidskyttelandslaget, är dock kritisk mot insatsen.

– I en singelmixedstafett avgörs det på skjutbanan, och där för vi det inte tillräckligt bra. Det är för dåligt för att ta medalj, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev