Petter Northugs stenhårda utspel – efter nya svenska storsuccén: ”Helt ärligt…”

Sverige dominerade helgens lagsprint.
Då ryter Petter Northug ifrån.
– För att vara helt ärlig så är det ingen som bryr sig om den, säger han.

Sverige var överlägsna under helgens världscuptävlingar i Dresden. Trots flera tuffa avhopp, där bland andra Stina Nilsson och Frida Karlsson saknades, så blev det en segerrik helg.

”För att vara ärlig…”

På lördagens sprint blev Linn Svahn etta och Maja Dahlqvist trea – och på söndagen så tog de båda en gemensam vinst i lagsprinten. Dessutom så kom Sveriges andralag tvåa, då man spurtade ner Norge.

Petter Northug
181212 Petter Northug jr. of Norway during a press conference on December 12, 2018 in Trondheim. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / Cop 238

Men den dominanta insatsen imponerade inte på Petter Northug – som sågar tävlingarna.

– För att vara helt ärlig så är det ingen som bryr sig om en lagsprint, och dessutom en stadssprint som nu, i världscupen. I VM betyder det allt, men här betyder det ingenting. Varken för utövare eller ledare. Man kan säga att det finns en anledning till att den här helgen ligger direkt efter Tour de Ski, säger Northug till TV2.

Hyllar Sverige

Petter Northug är dock desto mer positiv till Sveriges generella framgång under vintern.

– På fristilssprinten är de mycket bättre än oss. De har fostrat många bra utövare på damsidan och skapat en miljö där framgångarna smittar av sig. Just nu måste vi bara se och lära av Sverige, säger han.

200105 Maja Dahlqvist of Sweden after the women’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Världscupen i längdskidor fortsätter i helgen. Då väntar distanslopp i Nove Mesto.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!