Petter Northugs jättehyllning till svenske Alvar Myhlback – fruktar nu över sitt 17(!) år gamla rekord: ”Kapabel”

Petter Northug har haft rekordet i 17 år.
Nu är han beredd att se det slaget – av den svenske supertalangen Alvar Myhlback.

– Det kan ryka fortfarande än du tror, säger Northug.

Alvar Myhlback fick ett enormt genombrott redan förra vintern, och under sommaren har hajpen kring den 17-årige svensken inte direkt minskat. Myhlback är en av skidvärldens absolut hetaste trots att han inte ens gjort ett världscuplopp ännu. Men han har, minst sagt, gjort avtryck ändå.

Otroliga hyllningen

Redan i Sverige-premiären i Burksvallarna förra vintern gjorde han succé då han blev trea i sin första individuella sprint någonsin. Tidigare i år blev han dessutom åtta i Vasaloppet. Under sommaren har han gjort braksuccé i Norge och dess rullskidtävlingar, då han blev trea bara efter superstjärnorna Johannes Hösflot Kläbo och Simen Hegstad Krüger. Kort därefter vann han 15 kilometersloppet, vilket ledde till enorma hyllningar. Kläbo kallade honom bland annat för ”en vanvettig talang”.

221120 Alvar Myhlback, Sågmyra SK tävlar i herrarnas 15 km fristil under Bruksvallsloppet den 20 november 2022 i Bruksvallarna. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Succén förvånade till och med Alvar Myhlback själv.

– Jag hade verkligen inte förställt mig att vara jämbördig med Kläbo och Krüger, men det finns ingenting som är så fint som att överraska sig själv, säger Myhlback till norska NRK.

LÄS MER: Stina Nilsson avslöjar nu okända detaljen – som förstörde hennes säsong helt: ”Jag blev påverkad av det”

Northugs utspel om rekordet

Det var snack om att Myhlback skulle få chansen i världscupen redan förra året, men det är extremt ovanligt att toppnationerna släpper fram så unga åkare. I vinter är det dock sannolikt att han får chansen – och då kan ett mycket speciellt rekord slås. Petter Northug är den yngsta manliga världscupvinnaren någonsin, då han 2006 vann som 20-åring. Rekordet har stått sig i 17 år – men Northug ser nu framför sig att Myhlback kommer att slå det.

– Rekordet kan ryka fortare än du tror. Det blir nog tufft i vinter, men redan nästa år kan han vara kapabel till att ta rekordet, säger den norske ikonen.

230305 Petter Northug after Vasaloppet on March 5, 2023 in Mora. Photo: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Petter Northug tror att Myhlback går en oerhört ljus framtid till mötes, och kallar honom till och med för ”frälsaren”.

– Den svenska landslagsledningen ser att han är mentalt mogen trots sin ringa ålder. VM-medalj i Trondheim 2025 är absolut inte omöjligt. Han kan vara en ny frälsare för svensk skidsport, säger han.

LÄS MER: Thomas Wassbergs oväntade bekännelse efter alla åren som skidkung – avslöjar sitt favoritband: ”De är bra”