Stina Nilsson avslöjar nu okända detaljen – som förstörde hennes säsong helt: ”Jag blev påverkad av det”

Stina Nilsson avslöjar nu okända detaljen – som förstörde hennes säsong helt: ”Jag blev påverkad av det”

Stina Nilsson hade en blytung säsong.
Nu avslöjar hon en orsak till det.
– Jag blev påverkad, säger hon till Aftonbladet.

Stina Nilsson är fortfarande en av Sveriges populäraste idrottare, trots att framgångarna uteblev under vintern. Nilsson chockade alla när hon valde att lämna längdskidorna, där hon varit så oerhört framstående, för en satsning i skidskytte, och till en början såg utvecklingskurvan ut att gå spikrakt uppåt.

Okända detaljen

Men vintern blev blytung för Nilsson, som hade svårt att hänga med i världscupen. Nilsson nobbades i VM, och även i världscupen där hon mestadels fick fokusera på IBU-cupen i stället. Nilsson gjorde visserligen bra resultat i EM, där de bästa åkarna inte var med, men i stort var säsongen och vintern en stor besvikelse.

Stina Nilsson, skidskytte
221113 Stina Nilsson under skidskyttepremiären i sprint för damer den 13 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0034

Landslagets tränare Johannes Lukas har varit inne på att det kan ha att göra med att Stina tränar på fel tider på dygnet, och därför inte förbereder sin kropp på skidskytte-tävlingar på rätt sätt. Men Nilsson lyfter nu ut en annan detalj som hon tror ligger bakom den tunga perioden.

– Säsongen var inte bra. Det började egentligen förra sommaren när jag fick corona, jag fick jaga de andra tjejerna ganska mycket. Jag hade inte flytet i träningen som jag önskade och jag kom inte in i det. Det var stressigt och mycket som inte stämde. Jag lyckades vända skutan lite efter jul och fick åka EM bra men jag är inte nöjd med förra säsongen, säger Nilsson till Aftonbladet.

LÄS MER: Stina Nilsson sätter ned foten och är brutalt ärlig om livet som kändis: ”De som kommer fram till mig är…”

“Jag blev påverkad”

Stina Nilsson menar att det påverkar henne när det går dåligt.

– Det är ett tvivlande. Man vill känna att det jag gör på träning kan jag göra på tävling. Det blir ett sökande när man kommer hem, nu går det inte bra på tävling vad finns det jag kan göra då. När säsongen väl är igång så blir det ju såklart en stress för man har inte hur mycket tid på sig som helst att försöka vända på det. Jag blev påverkad, mer frustrerad än stressad, säger hon.

Stina Nilsson, skidskytte
210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0084

Stina Nilsson har dock stora förhoppningar på kommande vinter. Hon var som bäst 33:a i världscupen förra året, men känner sig nöjd med hur träningen gått under vintern.

– Nu har jag haft en så bra sommar hittills så min önskan är ju att det går lika bra i vinter som det har gått nu på sommaren, då kommer jag vara nöjd. Jag känner mig stark och det är mitt mål, att komma till säsongen och känna mig stark för då tror jag att det kommer gå bra. Det är en chans till revansch, sen får man se om det blir så men en chans är det absolut.

LÄS MER: Stina Nilsson avslöjar stora förändringen – tvingas nu agera för att undvika nytt fiasko: ”Haft utmaningar med det”