Stina Nilsson avslöjar stora förändringen – tvingas nu agera för att undvika nytt fiasko: ”Haft utmaningar med det”

Stina Nilsson avslöjar stora förändringen – tvingas nu agera för att undvika nytt fiasko: ”Haft utmaningar med det”

Stina Nilsson kommer från ett blytungt år som skidskytt.
Men en ny, drastisk förändring ska ta henne tillbaka till toppen.
– Hon har haft utmaningar med det, säger Johannes Lukas.

Det var under minst sagt uppmärksammade former som Stina Nilsson valde att lämna längdskidorna för en satsning på skidskytte. Det skulle visa sig vara ett större och svårare steg än vad många hade trott, men Nilssons utvecklingskurva pekade rakt uppåt inledningsvis.

“En utmaning”

Många hade stora förhoppningar på stjärnan inför den förra säsongen, men det slutade med rejäl besvikelse. Nilsson hade svårt att få till bra tävlingar, och under vintern var hon till mesta dels petad helt ur världscupen. Förutom ett EM-brons i stafett, där de bästa åkarna inte fick delta, så var det ont om framgångar för Nilsson under säsongen.

230303 Stina Nilsson of Sweden during zeroing ahead of women’s 7,5 km sprint during the IBU World Cup on March 3, 2023 in Nove Mesto na Morave. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Varför det gick som det gick för Nilsson har hon inte kunnat svara på. Men nu har landslaget gjort en analys tillsammans med Nilsson, och kommit fram till en punkt där man ser en tydlig förbättringspotential.

– Jag har sett att hon har haft utmaningar med de senare starttiderna. Det gäller att vara i bästa balans, energi och mentalt när det gäller. Det är en stor skillnad om man har start klockan 17.00 på kvällen i stället för 10 på morgonen. Man kan inte vara halvnervös och ladda hela dagen, säger huvudtränaren Johannes Lukas till TT.

LÄS MER: Stortalangen Alvar Myhlbacks kaxiga utspel får alla svenskar att drömma: ”Jag kommer tillbaka och då…”

Stora förändringen

När Stina Nilsson var längdskidåkare så avgjordes oftast tävlingarna på förmiddagen eller morgonen. Som skidskytt är det ovanligt med tävlingar som startar före klockan 15. Det har fått landslaget att agera och ändra på Nilssons träningsupplägg.

– Hon kör exempelvis flera intervallpass klockan 17 på kvällen i stället för klockan tio på förmiddagen som hon är van vid. Den tidsaspekten jobbar vi med det här året, säger Johannes Lukas.

221113 Stina Nilsson under skidskyttepremiären i sprint för damer den 13 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Stina Nilsson berättar att hon är lyhörd till ändringarna, och att hon nu ser fram emot de nya ändringarna. Stina Nilsson har inte på något sätt gett upp i sin nya karriär.

– Jag älskar den här livsstilen. Jag vill hålla på ett tag till, så jag är inte stressad. Målet är att följa den här planen och se vad den det tag mig, säger Stina Nilsson.

LÄS MER: Frida Karlsson överraskar alla i fel sport – imponerar nu på VM-hjälten Zecira Musovic: ”Bättre än många”