Per Elofssons öppenhjärtiga ord om vägen tillbaka efter svåra sjukdomen: ”Fått en större tacksamhet för livet”

För drygt fyra år sedan drabbades Per Elofsson av en stroke.
Och det är först nu som skidlegendaren för första gången känner sig helt återställd.
– Jag kunde inte gå, och jag kunde knappt prata. Det har tagit lång tid att komma tillbaka dit jag är nu, berättar Per Elofsson i en intervju med Sportbibeln.

Per Elofsson, 45, är en av våra absolut största inom den svenska längdåkningen. Med sina tre VM-guld, sitt OS-brons från Salt Lake City 2022 tillsammans med en drös världscupsegrar har Elofsson uppnått den stjärnstatus som han idag har.

”Kunde inte gå”

I oktober 2005 meddelade Per Elofsson att skidkarriären skulle avslutas. Sedan dess har det hänt en hel del på det privata planet.
– Jag jobbade nästan 10 år på Swedbank där jag byggde upp en tjänst för elitidrottare och artister. Sedan bytte jag bana och gjorde fem år inom samhällsbyggnad och nu tänkte jag byta lite spår igen och börja plugga i slutet av januari här. Det är full fart, säger Per Elofsson till Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Per Elofsson, Längdskidor
150218 Per Elofsson, expert Eurosport, under en presskonferens inför skid-VM den 18 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74050

Men allt har inte varit guld och gröna skogar för Per Elofsson, för att uttrycka det milt. För drygt fyra år sedan drabbades han av en stroke, och processen kring det hela skulle visa sig bli långvarig.
– Det förändrar ju en jättemycket. Dels så får man stanna upp och se vad som verkligen betyder något för en själv, man har fått en större tacksamhet för livet. Jag blev förlamad, hela höger sida var borta. Jag kunde inte gå, jag kunde knappt prata, säger Per Elofsson.
– Jag märker fortfarande att det händer saker och det är inte förrän nu till vintern 2023 som jag har kunnat åka skidor igen. Jag har haft problem med motoriken och balansen. Det har tagit lång tid att komma tillbaka dit jag är nu.

LÄS MER: När Elofsson fullständigt krossade dopade finnarna

Försökte tänka positivt

Men trots de jobbiga åren har Per Elofsson försökt sitt bästa för att se positivt på det hela.
– Jag tror att jag accepterade ganska snabbt att, ”nu är det på det här viset”. Man får försöka se det positiva och jobba framåt, istället för att jämföra med hur det har varit. Då skulle man gräva ner sig hela tiden och tycka att allt är besvärligt och jobbigt. Det tänket har jag nog haft med mig från idrotten, även fast det utåt sett varit en tung period så har jag försökt se något positivt med situationen man är i. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Per Elofsson, Längdskidor
110223 Skidor, VM, Träning, Sverige: Per Elofsson, expert åt SVT, testar spåren. © Bildbyrån – 73215

Nyligen ägde Idrottsgalan rum, men där fanns Per Elofsson inte med. Faktum är att han inte medverkat på galan på många år.
– När jag blev dålig så hade jag inte orken att åka dit. Det är ju fortfarande den känslan, jag har aldrig varit en person som gillar att stå i centrum heller. En hel kväll.. Det tar en del när det är tv-sändning och det är folk som kommer fram, det är frågor hit och dit.. Jag är lite introvert också, säger Elofsson innan han dock tillägger:
– Däremot säger jag absolut inte nej till Idrottsgalan framöver, nu när man har börjat komma i fas igen.

LÄS MER: Therese Johaug slår tillbaka mot svenska skidprofilerna Elofsson och Fredriksson