Paraidrottaren Ebba Årsjö går nu till stenhård attack – rasar mot det orättvisa beteendet: ”De skiter i oss”

Ebba Årsjö har varit väldigt öppen i sina åsikter kring parasporten.
Nu kommer ny kritik från stjärnan.
– Jag tror att jag talar för alla, säger Årsjö till Dagens Nyheter.

Sedan Ebba Årsjö var i 18-års åldern har hon tävlat i parasport. I alpin skidåkning gör 22-åringen sig gällande när det kommer till att tävla om de största medaljerna. Och hon är inte rädd för vad folk tycker!

Årsjö modig

Årsjö tävlar inom parasport då hon föddes med Klippel-Trénaunays syndrom. Det har gjort att hennes högra ben inte har kunnat bilda muskler i samma utsträckning som hennes vänsterben, och att högerbenet saknar hudlager och trampdyna. Något som försvårar hennes skidåkning och orsakar mycket smärta i benet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Årsjö, parasport
230126 På denna handoutbild från Svenska Parasportförbundet syns Sveriges Ebba Årsjö under prisutdelningen med sin guldmedalj efter damernas storslalom under Para World Cup 2023 den 26 januari 2023 januari i Espot. Foto: Oscar Olsson / Handout / Svenska Parasportförbundet / BILDBYRÅN

22-åringen har varit väldigt öppen med sin funktionsvariation, och har visat upp den på sociala medier. Något som hon med rätta fått mycket kärlek och hyllats stort för. Årsjö är också väldigt öppen med sina tankar och åsikter kring parasportens rätt i sportvärlden och på den största scenen.

Tunga kritiken

I höstas orsakade svenskan en del uppståndelse när hon ifrågasatte Internationella Skidförbundets (FIS) beslut att inte inkludera parasporten i vinterns schema på sina sociala medier. Nu följer Årsjö upp den kritiken.
– Det jag syftade på, och var noga med i det jag skrev, var att det inte är så svårt att bara lägga upp en story eller en bild på oss också. Varför kan de inte bara hjälpa oss? Det har bara gått ett år och vi förstår att det inte är jättekonstigt att vi hamnar i skuggan, att de kanske skiter i oss, säger Ebba till DN.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Årsjö, parasport
231109 Ebba Årsjö poserar för porträtt under upptaktsträff med paralandslagen i alpint och längdskidor den 9 november 2023 i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162 / MP0069

FIS svarade med att de jobbar på att förbättra sin kommunikation kring parasporterna. Årsjö tyckte svaret var så dåligt att det var bra, då det visade på förbundets ignorans. Hon hoppas på en förändring framåt.
– Alla delar den bilden. Jag tror att jag talar för alla. Sen är det vissa som uttrycker sig lite mer argt om det än andra, men det här pratas det om hela tiden. Om Fis lägger sig i blir det ännu mer proffsigt på en annan nivå. Vi behöver praktisk hjälp och ett nytt upplägg på tävlingarna med bättre banor och bättre arenor, säger Årsjö till dagstidningen.

LÄS MER: Ebba Årsjös avgörande livsbeslut för framtiden – efter den stora guldsuccén: ”Jag känner mig…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev