Ebba Årsjö riktar hård kritik mot FIS – får hjärtvärmande stöd i Norge: ”Ingen bryr sig”

FIS la ut en bild i sociala medier.
I kommentarsfältet återfinns Ebba Årsjö, som riktar stor kritik mot bilden.
”Ni har visat hur mycket ni bryr er”, skriver hon under inlägget.

Ebba Årsjö, 22, tävlar i alpin paraskidåking, och har tidigare även tävlat i störtlopp. Årsjö tävlar i parasport då hon föddes med Klippel-Trénaunays syndrom som gör att hennes högra ben inte kan bilda muskler som det ska, eller i samma utsträckning som hennes vänsterben.

Ebba Årsjös framgång

Årsjö gjorde en supersäsong 2022. Den alpina paraåkaren vann två VM-guld, två paralympics-guld, och avslutade säsongen med fyra världscupsegrar på fyra dagar. Det följdes upp av ett strålande 2023, där hon vann fyra VM-guld och den totala slalomcupen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Årsjö, parasport
230426 Parasportaren Ebba Årsjö under en fotografering den 26 april 2023 i Stockholm. Foto: Sven Lindwall / BILDBYRÅN / COP 330 / LW0022

22-åringen har hyllats stort för att hon är öppen med och visar upp sin funktionsvariation. Hon har också flertalet gånger stått upp för parasporten och dess rättigheter. Och nu gör hon det igen.

Riktar tung kritik

För på Instagram la det internationella skidförbundet, FIS, ut en bild på vinterns schema över damernas alpina åkning. Då inkluderade de inte den alpina paraåkningen.
”Det skulle inte skada, och det är inte särkilt komplicerat, att bara publicera något om oss paraåkare. Ni kanske har rätt, ni är inte skyldiga till att göra det. Men kan ni inte göra det för att ni vill? För att ni vill göra folks liv bättre? För att ni vill bidra till förändring? Ingen bryr sig om det är eller inte är, eller inte ännu finns i era planer, längre. Efter ett år av tystnad och att vara i skuggan har ni redan visat oss hur mycket ni bryr er”, skriver Årsjö under inlägget.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Årsjö, parasport
230426 Parasportaren Ebba Årsjö under en fotografering den 26 april 2023 i Stockholm. Foto: Sven Lindwall / BILDBYRÅN / COP 330 / LW0022

”Ett av våra mål är att förbättra kommunikationen för parasport och vi jobbar på sammanslaget innehåll-initiativ och ge dem rampljuset de förtjänar. Tack för ditt tålamod”, svarade FIS.

Årsjö fick också stöd från den norska alpina paraåkaren Jesper Saltvik Pedersen, som också tidigare tagit ställning kring parasporten.
– Dags att steppa upp, skriver norrmannen när han delar svenskans kommentar, följt av applåderande händer-emojis.

LÄS MER: Stina Nilsson avslöjar helt nya beslutet tillsammans med pojkvännen Emil som svenskarna älskar: ”Underbart”

Se bilden här