Oroande beskedet om Linn Svahn – och mystiska skadan som vägrar läka(!): ”Det är olyckligt”

Hon ramlade för ett halvår sedan.
Men Linn Svahns mystiska axelskada vägrar läka.
– Det är olyckligt att det har gått så här lång tid, säger landslagsläkaren Per Andersson till Aftonbladet.

Linn Svahn var den stora favoriten inför VM-sprinten i vintras och en av hela sportens mest spännande namn. Under året som ledde fram till det stora mästerskapet hade hon varit stundtals helt överlägsen, och hon hade fått ett enormt genombrott inom sprint men även kortare distanser.

Mystiska skadan

Men med bara veckor kvar till VM så ramlade hon olyckligt i Ulricehamns sprintbana, och hon fick en ordentlig smäll mot axeln. Hon ställde trots allt upp i VM, men där blev det en stor besvikelse och Svahn medgav efteråt att hon stördes rejält av smärtorna som hon ådragit sig. Nu, sex månader senare, står det klart att hon står över rullskidetävlingarna i Trollhättan – då axeln fortfarande krånglar.

Linn Svahn, skidor
210130 Linn Svahn of Sweden speaks to media after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Mass Start Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 30, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0060

Svahn och läkarna i landslaget tycks ha ordentliga problem att få bukt med skadan, och det finns viss mystik kring varför den inte läker.

– Hon har en axel som inte har blivit helt smärtfri. Det är klart att det är frustrerande att det har gått så lång tid, men vi vet att axlar kan bete sig på det här sättet. Det gäller att vara systematiskt, se framåt och göra rätt sak, säger Per ”Pliggen” Andersson till Aftonbladet.

”Det är olyckligt”

Landslagsläkaren har haft svårt att sätta en diagnos på Svahns skada, och varför läkningen tar så lång tid tycks oklart.

– Det är inget nytt som har tillkommit.  Men det är en svår balansgång att hitta rätt nivå för att få axeln att läka samtidig som man är i träning. Det är olyckligt att det har gått så här lång tid, men det är inte ovanligt att vi ser det hos idrottare gällande axelproblem, säger han.

Linn Svahn, skidor
210225 Linn Svahn of Sweden looks dejected after the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0078

Det finns med andra ord rejäla svårigheter, men man är fastställda på att ha Svahn i god form när OS drar igång, i februari nästa år.

– Diagnostiken jobbar vi hårt med, men samtidigt vet vi att axlar blir krångliga. Vad som är rätt och fel i det här är väldigt svårt att säga. Vi har en plan, men jag vill inte gå in i detalj kring hur den ser ut, säger Andersson.

LÄS MER: Svenske doldisens jätteskräll i Norge – vann före både Johannes Kläbo och Petter Northug(!): ”Det är magiskt”

Få våra nyhetsbrev!