Svenske doldisens jätteskräll i Norge – vann före både Johannes Kläbo och Petter Northug(!): ”Det är magiskt”

Mängder av stjärnor.
Då slog Max Novak till med en skräll – och vann före åkare som Johannes Kläbo och Petter Northug.
– Det är magiskt, säger han.

Skidsäsongen närmar sig med stormsteg och som vanligt så är det rullskidor som gäller under sensommaren och början av hösten, då åkarna letar form inför den riktiga säsongen. I Norge så var det på torsdagen dags för ett 55 kilometer långt rullskidelopp och flera namn från absoluta världseliten var på plats.

Svenska skrällen

Men vinnaren var ett väldigt oväntat namn, och han kommer från Sverige. Max Novak, 25, har visserligen gjort lite avtryck inom Sverige, men internationellt har inte hävdat sig alltför mycket. Men efter ett jämnt lopp kunde Novak rycka sig loss i slutet av loppet i Norge.

201120 Max Novak, Offerdals SK, jublar på prispallen efter skidloppet över 15 km klassisk stil den 20 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Han vann således tävlingen efter en mycket imponerande insats.

– Det kändes så lätt att gå med och sen när vi fick lucka i spurten gick jag med och tänkte ”nu är jag dum i huvudet, det kommer aldrig gå”. Alla sa att de var en minut bakom och jag trodde inte på det. Då började vi går för det och blev av med några som inte hjälpte till, säger Max Novak till NRK, enligt SVT.

Tio minuter före Northug

Efteråt var han, av förståeliga skäl, mycket nöjd med såväl sin egen insats som inramningen.

– Det är magiskt. Vilken folkfest. Jag vet att jag är bra form så jag hade en liten förhoppning. Men att jag skulle vinna, det vågade jag inte tro på, säger han.

201120 Max Novak, Offerdals SK, efter skidloppet över 15 km klassisk stil den 20 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Novak vann med cirka minuten före superstjärnan Johannes Hösflot Kläbo, som ju passerade mållinjen som etta i VM:s femmil tidigare under året, men han blev sedermera diskad ur loppet. Med i tävlingen var även Petter Northug, som slutade tio minuter efter Novak.

LÄS MER: Nya rädslan för Frida Karlsson – hoppar nu av tävlingar efter oroande beskedet: ”Hälsan får gå först”

Få våra nyhetsbrev!