Nya dopingattacken mot Norge: ”Det är en skam”

.

Norge tokdominerade skid-VM och plockade medalj på medalj.
Men efter avslutat mästerskap kommer nu nya attacker mot Norge gällande doping – från Ryssland.
– Det är legaliserad dopning, säger den ryska legendaren tillika chefstränaren Jelena Välbe till R-Sport.

Skid-VM i Seefeld blev som på förhand en stor norsk dominans. Med sina 18 medaljer varav tio guld tog man hem en överlägsen seger i medaljligan före Sveriges fem på andraplats.

Norsk dominans under skid-VM

Therese Johaug tog hem tre inviduella guld på damsidan men fick se sig besegrad av Sverige en gång. Det i stafetten där Sverige efter ett bragdartat lopp spurtade hem segern genom Stina Nilsson.

Både Martin Johnsrud Sundby och Johaug fick sina stora ”revanscher” under skid-VM. Duon har båda tidigare varit dopningsavstängd och trots att de avtjänat sina straff har diskussionerna avlöst varandra.

Senast i helgen gick tyske landslagstränaren Peter Schlickenrieder ut och ifrågasatte Johaug.
– Jag måste säga att Johaugs resultat är märkliga. Jag skulle ljuga om jag sa att det här är normalt. Hon har ju en historia. Det är komiskt, sa han då.

Ryska attacken: ”Bäst bland de friska”

Schlickenrieder tog senare tillbaka uttalandet som skapade stor ilska i Norge. Nu väljer ytterligare en landslagstränare att attackera Norge.

Den ryska landslagstränaren Jelena Välbe säger att Norge stått för ett ”enastående” mästerskap.

Men samtidigt kan hon inte låta bli att gå ut med ett minst sagt extremt påstående.
– Vi är bäst bland de friska och det är bra. Jag tycker att det är en skam att nästan alla utövare har terapeutiska undantag för väldigt starka dopningsmedel. Jag har ingen problem att säga, som jag redan har sagt, att det är legaliserad dopning, säger Välbe till nyhetsbyrån R-Sport enligt VG.

Löfshus slår tillbaka

Flera åkare har fått dispens för att bruka astmamediciner som egentligen står på WADAs dopinglista över förbjudna preparat.

Samtidigt använder sig flera av de norska åkarna även av liknande mediciner som inte kräver något speciellt intyg eller tillåtelse, rapporterar VG.

Den norske landslagschefen Vidar Löfshus bemöter kritiken från Välbe, som dessutom är ordförande i ryska skidförbundet.
– Då vet hon mer än mig. Jag är inte bekant med att det finns några medicinska undantag. Det låter märkligt. Vi har utövare med astma men astmamedicinering förekommer i nästa alla länder och det är inte prestationsförbättrande, säger Löfshus till VG.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Wolgang Pichler rasar efter skandalen: ”Så jävla dumma”

Skidskytte VM 2019: TV tider, program och resultat