Nya beskedet: Hanna Öberg kan tvingas ställa in VM-lopp – efter drömstarten

Nya beskedet: Hanna Öberg kan tvingas ställa in VM-lopp – efter drömstarten

Skidskytte-VM är i full gång och Hanna Öberg fick en drömstart i premiären.
Men nu kan svenska medaljhoppet tvingas ställa in VM-lopp.
– Vi har inte tagit något beslut än, säger hon till SportExpressen.

På torsdagen drog skidskytte-VM igång i italienska Antholz. Och Hanna Öberg fick en riktig pangstart på mästerskapet trots svenska fiaskot i premiärloppet.

Öbergs drömstart

Sverige kom på en svag 11:e plats i stafetten i torsdags men Öberg imponerande oerhört mycket genom att både skjuta fullt och dra av 10 fullträffar på rekordsnabba 43 sekunder. I dag väntar nästa lopp med damernas sprint.

Hanna Öberg, skidskytte-VM
200213 Hanna Öberg of Sweden competes in mixed relay during the IBU Biathlon World Championships on February 13, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88107

Men då VM-banan i Antholz ligger på en väldigt hög höjd så har det ställt till det för Öbergs VM-planering. VM-banan ligger på 1 600 meter över havet och innebär en rejäl ansträngning för åkarna.
– Pulsen går inte ner på samma sätt som när man tävlar på låg höjd. Det gör att åkarna kommer att vara extremt belastade när de ska börja skjuta, sa landslagstränaren Johan Hagström inför VM till SportExpressen.

Öberg kan ställa in

Redan i premiärloppet kände svenskarna av den höga höjden.
– Förra veckan var vi på 1 400 meter och nu har vi klivet upp lite högre, och det är något jag känner av fortfarande. Men jag är ganska säker på att det kommer bli bättre och bättre, sa Öberg efter första VM-loppet i Antholz.

Hanna Öberg, skidskytte-VM
191208 Hanna Öberg of Sweden looks dejected after the Women’s 4×6 km Relay during the IBU World Cup Biathlon on December 08, 2019 in Östersund. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 136091

Därför kan Hanna Öberg nu tvingas ställa in VM-lopp för att klara av hela mästerskapet på hög höjd.
– Det är svårare med återhämtningen när man är på hög höjd. Så vi får se hur det blir om jag ska köra alla tävlingar, vi har inte tagit något beslut där än, säger svenska medaljhoppet till kvällstidningen.

I dagens sprintlopp finns Öberg med i startfältet och även Mona Brorsson, Linn Persson och lillasyster Elvira Öberg representerar Sverige. 

LÄS MER: Ny dopingskandal i skidskytte kan ge Sverige VM-medalj i stafetten: ”Vi blev bestulna”