Ny dopingskandal i skidskytte kan ge Sverige VM-medalj i stafetten: ”Vi blev bestulna”

Ryssen Jevgenij Ustjugov är på nytt indragen i en dopingskandal.
Nu kan OS-guldmedaljören från Sotji utredas igen, vilket kan ge Sverige både VM- och OS-medalj.
– Inom det svenska laget har vi alltid anat att vi har blivit bestulna på några medaljer, säger Björn Ferry till SVT.

På torsdagskvällen kom ännu en dopingskandal inom skidskyttevärlden. Före detta ryske skidskytten Jevgenij Ustjugov är misstänkt för ännu ett dopingbrott.

Ny dopingskandal

Internationella skidskytteförbundet, IBU, meddelar att Ustjugov utreds för doping under åren 2010-2014. Ryssen utreddes för dopingbrott redan 2018 tillsammans med tre andra ryska skidskyttar.

Jevgenij Ustjugov, skidskytte-VM
Russia’s Evgeny Ustyugov competes during the men’s 10 km sprint competition at the Biathlon World Cup in Ruhpolding, southern Germany, on Saturday, Jan. 12, 2013. Ustyugov placed second. (AP Photo/Matthias Schrader)

Men den gången friades Ustjugov från alla dopinganklagelser. Nu står han anklagad igen och kan bli av med samtliga medaljer under den fyraårsperioden, vilket inkluderar två OS-guld, ett OS-brons och två VM-silver.

Medaljer till Sverige

Om ryssen skulle fällas dör doping innebär det nya medaljer för svensk del. Sverige kan då få två stafettmedaljer i form av OS-brons 2010 och VM-brons 2011 i efterhand.

Björn Ferry, skidskytte-VM
171203 SVTs expertkommentator Björn Ferry under damernas världscupspremiär i jaktstart den 3 december 2017 i Östersund. Foto: Tobias Nykänen / BILDBYRÅN / kod TN/ Cop 171

Förre skidskytten och numera SVT-experten Björn Ferry är inte alls förvånad över de nya dopinganklagelserna mot Ustjugov. Då Ferry alltid har varit misstänksam.
– Inom det svenska laget, framför allt herrlaget, har vi alltid anat att vi har blivit bestulna på några medaljer. Så jag tycker det känns som en upprättelse faktiskt, säger han till SVT
– Det är lagframgångar vi har blivit rånade på. Jag tycker det är bra. De som har fuskat ska åka dit, de ska aldrig känna sig säkra. Även om det nu snart har gått tio år sen OS i Vancouver, så tycker jag det är rätt. Man sparar proverna och de som fuskar kan åka dit när som helst när man kommer på bättre metoder.

Jevgenij Ustjugov la skidorna och bössan på hyllan direkt efter OS 2014 i Sotji, bara 28 år gammal.

LÄS MER: Jätteskandalen inför skidskytte-VM: Friad för doping – men stängs nu av i hela fyra(!) år för fylleslaget