Norske skidprofilens varning – efter Frida Karlssons otäcka krasch: ”Det kan sluta i ett blodbad”

.

Skidåkarna väljer att åka fler och lopp med rullskidor.
Nu varnar skidtoppen Vegard Ulvang för en skrämmande utveckling.
– Det kan sluta i ett blodbad, säger han till norska NRK.

Det har blivit allt vanligare att skidåkarnas försäsonger domineras av lopp med rullskidor. Men frågan är hur säkert det egentligen är.

Skidprofilens varning

Nyligen kraschade svenskhoppet Frida Karlsson in i ett staket med rullskidorna efter att ha fått trasig utrustning av arrangören. Nu går skidpampen Vegard Ulvang, ordförande i Internationella skidförbundets längdkommitté (Fis), ut och kritiserar säkerheten.

Enligt Ulvang är det alldeles för hög risk i tävlingarna med rullskidor på grund av för många åkare samtidigt, alldeles för skarpa kurvor och en hastighet som är jättehög.
– Även om rullskidorna fungerar som de ska så kan du föreställa dig vilket blodbad det blir om någon snubblar, säger norrmannen till norska tidningen NRK.

”Det har gått för långt”

Ulvang får även stöd av landsmannen och norske landslagsåkaren Emil Iversen.
– Det är bara en fråga om när vi får en riktigt otäck olycka. Själv tar jag det alltid väldigt lugnt i utförskörningarna, jag hade säkert kunnat kämpa om en fin pallplats i senast men jag tänker inte ta några risker, säger Iversen till NRK.
– Det värsta som kan hända är att ditt liv förstörs och jag tycker att det har gått för långt. Det är så hög fart och så många motiverade som vill visa framfötterna eftersom det är viktigt för dem. Jag förstår det, men vissa rullskidlopp är livsfarliga och det är något vi måste ha ögonen på inför framtiden. Så att det blir mer kontrollerad tävlingsform.

Kläbo håller inte med

En som inte alls håller med de båda norrmännen om faran med rullskidlopp är norske storstjärnan Johannes Hösflot Kläbo. Tvärtom vill 22-åringen se ännu fler lopp med rullskidor.

Han anser att det är upp till åkarna själva att bestämma hur mycket de vill riskera.
– Du ställer dig inte på startlinjen om du inte åkt rullskidor tidigare, säger Kläbo.

LÄS MER: Charlotte Kallas stora besvikelse – efter landslagskaoset: ”Väldigt chockad”

OS-guldhjälten Ida Ingemarsdotter avslöjar – därför la hon ned karriären som 34-åring: ”Jag var bränd”