OS-guldhjälten Ida Ingemarsdotter avslöjar – därför la hon ned karriären som 34-åring: ”Jag var bränd”

.

Ida Ingemarsdotter la ned skidkarriären i våras.
Nu berättar guldhjälten om varför elitsatsningen tog slut som 34-åring.
– Jag var bränd i båda ändarna. Bottenpluggen var utdragen, säger hon till Sportbladet.

Det var i maj som beskedet kom att Ida Ingemarsdotter lägger ned sin skidkarriär. 34 år gammal hade hon fått nog och la skidor och pjäxor på den berömda hyllan.

Ingemarsdotter om avskedet

Ingemarsdotter kan se tillbaka till en mycket framgångsrik karriär i skidspåren med 1 OS-guld, 1 OS-brons, 1 VM-guld, 5 VM-silver och hela 7 SM-guld. Men den sista tiden av karriären blev inte alls lika rolig.

Ida Ingemarsdotter, skidor
130221 Skidor, VM, Sprint, medaljcermoni: En glad Ida Ingemarsdotter, Sverige, med sin medalj.
© Bildbyrån – 73717 – Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Nu avslöjar hon hur tufft det var att lägga av med elitsatsningen.
– Jag var bränd i båda ändarna. Bottenpluggen var utdragen, säger hon till Sportbladet i samband med inspelningen av ”Mästarnas Mästare”.

Det ska hon göra härnäst

Ingemarsdotter kände sig helt enkelt färdig efter över ett decennium på den internationella scenen med flertalet mästerskap och långa, tuffa säsonger. Kommande säsong saknar även ett stort mästerskap och då passade tajmingen perfekt för 34-åringen.
– Jag har presterat och levererat och jag har även trots min ringa ålder kunnat fortsätta levererar och hålla en hög nivå. Jag är stolt över det och känner mig helt enkelt klar som elit-aktiv, säger hon till kvällstidningen.

Ida Ingemarsdotter, skidor
190219 Ida Ingemarsdotter poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic World Ski Championships on February 19, 2019 in Seefeld in Tirol.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87876

Efter farvälet till skidlandslaget erkänner Ingemarsdotter att hon till och med tagit en paus från tränandet och haft en riktig semester för första gången på väldigt länge. Och sedan väntar en helt ny fas i OS-guldhjältens liv.
– Jag har haft en sommar där jag tagit semester, det har jag aldrig gjort. Tagit det lugnt och försökt göra sånt som vanligt folk gör på sommaren. Sen börjat rodda nu i slutet av sommaren, få lite struktur på livet, vad man ska göra och så. Jag ska börja jobba som skidgymnasietränare en dag i veckan i alla fall. Sen har jag väl lite planer på att sätta mig i skolbänken, och göra klart de sista sakerna jag har kvar i skolväg, om det går att göra, det ska jag ta reda på när jag kommer hem. Jag har ju pluggat idrottsvetenskap, men inte slutfört allting så jag ska se om det går att få slutföra mina studier så att jag får en examen, säger hon i intervjun.

Nya säsongen av Mästarnas mästare där Ida Ingemarsdotter deltar börjar visas i vinter på SVT.

LÄS MER: Superstjärnans oväntade besked efter uppmärksammade straffet – byter nu sport(!) helt

Frida Karlsson tvingas avbryta landslagslägret – åker hem till Sverige

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);