Norskans ilska mot egna landslaget – petas efter att ha kommit före självaste Johuag: ”Luften har gått ur mig”

Hon vann Norgecupen.
Trots det har Kathrine Harsem knappt fått chansen i världscupen – och är nu kritisk mot sitt egna landslag.
– Luften har gått ur mig, säger hon.

Kathrine Harsem är en av Norges mest meriterade längskidåkare, och hon gjorde sin debut i världscupen redan 2010. Alla har varit överens om den höga potentialen hon besitter, men Harsem har haft svårt att leva upp till förväntningarna och har under de senaste åren pendlat mellan att vara in och ut i landslaget.

Ilskan mot egna landslaget

Hon har dock petats från de två senaste världsmästerskapen, och den har vintern har varit extra tung för henne. I Norge har det dock gått bra och i norska mästerskapen blev det både silver och brons, och hon vann hela den totala Norgecupen – hela 244 poäng före Therese Johaug.

201120 Kathrine Rolsted Harsem of Norway competes in the women’s cross-country skiing sprint qualification during Beitosprinten 2020 on November 20, 2020 in Beitostølen. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Trots detta så blev det bara en enda världscuptävling under säsongen.

– Varje gång jag ser uttagningarna så blir jag lite ledsen, även om jag inte kan påverka det. När jag ser det svart på vitt så händer någointing med mig, jag förlorar gnistan litegrann. Det är trots allt detta som jag jobbar för varje dag. Samtidigt så är ja van vid att bli besviken, och jag vet att kommer resa mig igen, säger hon.

”Då gick luften ur mig”

Harsem, som gjort hela 95 starter i världscupen, fick alltså chansen i ett världscuplopp under säsongen – men när hon väl fick det, i Falun, så var det i en distans som inte ens var med på VM.

– Då tänker jag att VM-tåget har gått i princip, för det var inte ens en VM-distans. Jag fick bara plats i den som var ”ledig”. Då gick luften ur mig, om jag ska vara ärlig, säger hon, och fortsätter:

– Jag tänkte att om inte ens två medaljer i NM inte är bra nog, vad måste jag göra då? Jag var var rätt och slätt skitbesviken, och hade egentligen inte lust att resa till Falun alls.

190203 Kathrine Rolsted Harsem of IL Varden Meråker after the women’s 3 x 5 km relay on February 3, 2019 in Meråker. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Norge försvarar dock sina val under vintern, och menar att andra helt enkelt var bättre än Harsem. Det faktum att norskan dessutom inte var en del av det ordinarie landslaget spelade också in.

– När det gäller uttagningar så var vi extremt försiktiga under vintern. Vi har en ranking och de som fick chansen var bättre kvalificerade utifrån hur de presterat, som att de hade en fördel av att vara med i landslaget, precis som det ska vara, säger tränaren Ole Morten Iversen.

LÄS MER: Charlottes Kallas enorma besvikelse – blir nu petad för första gången i karriären(!): ”Ett svårt beslut”

Få våra nyhetsbrev!