Charlottes Kallas enorma besvikelse – blir nu petad för första gången i karriären(!): ”Ett svårt beslut”

SM-stafetter.
Då får Charlotte Kalla tävla – i andralaget.
– Jag hade jättegärna kört i förstalaget, säger stjärnan.

Charlotte Kalla har under många, många år varit den största och mest självklara stjärnan inom svensk längdskidåkning. Men under de senaste säsongerna har hon blivit omåkt av yngre stjärnor som Ebba Andersson och Frida Karlsson, och veteranens säsong var inget att hänga i julgranen direkt.

Petas nu

Kalla fick dock många veckor förstörda på grund av coronaviruset, men blandade rejält när hon väl var tillbaka med flera fina prestationer – men också rejäla plattfall, kanske det mest tydliga exemplet i VM-stafetten, då Sverige floppade totalt. Kalla har annars under sin karriär gjort sig känd för just stafetter, då hon alltid tycks pricka formen och göra saker rätt. Det är därför överraskande besked som kommer från Kalix på torsdagsmorgonen.

Charlotte Kalla, skidor
210226 Charlotte Kalla of Sweden at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team during the FIS Nordic Ski World Championships on February 26, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0081

Under dagen är det just stafett på schemat, men Charlotte Kalla petas från förstalaget. Där tar i stället Ebba Andersson, Jonna Sundling och Emma Ribom hand om de tre platserna, vilket gör Charlotte Kalla besviken. Hon menar att hon gärna hade åkt för förstalaget och svarar bittert att frågan om varför hon petas borde gå till tränaren.

– Ja, med en femte och sjätteplats på VM har jag gjort fina resultat den här säsongen, men är ändå uttagen i andralaget, säger Kalla till Expressen.

”Svårt beslut”

Joakim Abrahamsson är tränare för Piteå-laget, och menar att det helt enkelt är en fråga om konkurrens.

– Det är samma princip på herrar och damer: Vi har tittat på de klassiska lopp som gått under året och utifrån det har vi tagit ut laget. Det är inte konstigare än så.

201219 Charlotte Kalla inför en träningstävling den 19 december 2020 i Östersund. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN

För Charlotte Kalla är det, enligt egen utsago, troligtvis första gången som hon petas ur förstalaget i en SM-stafett.

– Det är som alla som inte får åka där…det är klart att man vill vara där. De är tävlingsmänniskor. Samtidigt kommer hon bidra i andralaget och verkligen sätta tryck där. Men det är klart att alla vill åka i förstalaget, säger Joakim Abrahamsson, och fortsätter:

– Det är ett svårt beslut att ta. Ett delikat och svårt beslut, när det är den här nivån vi har på åkarna.

LÄS MER: Johannes Kläbos hårda nobb mot Alexander Bolsjunov – tackar nej till ryssens fina gest efter VM-bråket

Få våra nyhetsbrev!