Johannes Kläbos hårda nobb mot Alexander Bolsjunov – tackar nej till ryssens fina gest efter VM-bråket

Uppmärksammat bråk under VM.
Men Alexander Bolsjunov har begravt stridsyxan med Johannes Kläbo.
Till och med så pass att norrmannen blev inbjuden till ryssens bröllop.

De är två av skidvärldens största stjärnor, och det händer inte direkt sällan att Johannes Kläbo och Alexander Bolsjunov går stenhårda dueller om vinsterna på vintern. Det blev årets VM ett tydligt exempel på, och allra tydligast blev det under den avslutande femmilen, då de båda var helt jämsides på upploppet, med bara några hundratals meter kvar.

Omtalade loppet

Då, i ett försök att ta sig förbi i en trång korridor, så åkte Johannes Kläbo sönder Bolsjunovs stav, vilket ledde till att ryssen tappade fart och mark, varpå han inte blev bättre än trea i mål. I det uppmärksammade loppet blev Kläbo etta, och tog alltså VM-guld, men efter lång överläggning i juryrummet så togs senare beslutet att norrmannen diskades, varpå Emil Iversen blev ny guldmedaljör, och Bolsjunov blev ny tvåa.

210303 Alexander Bolshunov of Russia looks dejected after competing in the Men’s Cross Country Skiing 15 km Free Technique the FIS Nordic Ski World Championships on March 3, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Loppet och efterspelet är en av de mest kontroversiella och omtalade någonsin inom skidvärlden, och känslorna var av naturliga anledningar starka från flera håll. Men nu tycks verkligen stridsyxan vara begravd, och nu har åtminstone ryssen gått vidare ordentligt.

Stora nobben

Enligt norsk media har nu Alexander Bolsjunov till och med bjudit in Johannes Kläbo till sitt bröllop i sommar. Ryssen ska då gifta sig med sin Anna Zjerebjatjeva, och ska alltså velat ha Kläbo på plats i Ryssland – men norrmannen tvingades nobba och tacka nej.

– Nej, jag är bortrest då, ett projekt i Norge, säger Kläbo till norsk media, enligt Aftonbladet.

Foto: Bildbyrån

Johannes Kläbo hyllades enormt i hela skidvärlden då han valde att dra tillbaka den överklagan som Norge lämnade in om att försöka få tillbaka guldmedaljen till Kläbo. Norrmannen själv menade att han inte ville vinna via skrivbordet, vilket alltså ledde till att domen om hans diskvalificering stod kvar, vilket alltså gav guld till Emil Iversen och silver till Alexander Bolsjunov.

LÄS MER: Svenska skidlandslaget i chock – starka orden efter att 24-åringen(!) nu avslutar karriären: ”Extremt tråkigt”

Få våra nyhetsbrev!