Norsk ilska mot Sverige – efter Johaugs dom: "Överraskande"

Norsk ilska mot Sverige – efter Johaugs dom: ”Överraskande”

Dopingdomen mot Therese Johaug har dominerat nyhetsrapporteringen senaste tiden. Men i Norge gillar man inte alls hur svensk media håller på.
– Svenskarna är förvånansvärt hätska. Det är en skarp och oförsonlig ton, säger norske dopingjägaren Inggard Lereim.

Det är dopingskandalen som skakar om hela Norge. I fredags kom domen att skiddrottningen Therese Johaug stängs av i 13 månader. Men i Sverige verkar det mest roa.

Svenska medier har rapporterat lika flitigt som norska medier kring dopingdomen. Men det råder en helt annan ton mellan båda ländernas rapportering. Norske dopingjägaren Inggard Lereim är förvånad över svenskarnas skarpa tonläge och tror att det handlar om en viss avundsjuka.
– Jag tycker det är överraskande att tonen är så aggressiv. Jag vet inte om det har att göra med Norges goda resultat de senaste åren, säger Lereim till norska nyhetsbyrån NTB.

Istället för den påstådda avundsjukan vill norske dopingjägaren hellre se att länderna hjälps åt tillsammans för att stoppa doping.
– Sverige, Norge och Finland har gjort mycket bra ihop i antidopingarbetet i många år. Svenskarna var först ut av oss alla, säger Inggard Lereim till NTB.
– Sverige har rent mjöl i påsen och var också ett föregångsland i antidopingarbetet. Vi lärde oss mycket av dem. Därför är det så trist att stämningen blivit så pass dålig.

LÄS MER: Domen klar: Så länge stängs Therese Johaug av.