Norge vinner VM-stafetten överlägset efter Johaugs nya uppvisning – Sverige blir sexa(!) efter enorma fiaskot

Fiasko för Sverige.
Succé för Norge.
Therese Johaug tog sitt tredje guld det här mästerskapet när det blev överlägsen vinst i stafetten.

Inför stafetten så var det svenska fokuset på att skapa ett avstånd inför den tredje sträckan, då Therese Johaug skulle kliva ut i spåret för Norge. Men det blev en lång, svensk mardröm i stafetten. Jonna Sundling tappade snabbt på konkurrenterna, och när hon lämnade över till Charlotte Kalla så var avståndet hela 13 sekunder.

– Jag hade väldigt bra kontroll och kunde styra, släpper lite i backarna men jag var så pigg så det gjorde ingenting. I det sista varvet i den längre backen så släpper det för mycket. Jag tappar på dom släppen och kommer inte in i flyt igen och börjar stumma rätt rejält. Det var surt att jag inte kunde hålla rygg. Men jag kämpade för livet sista biten och sista backen. Det var otroligt tufft, men jag är glad att jag höll ihop det så pass bra med tanke på hur trött jag var, säger Sundling efteråt.

Enorma tappet

Det blev bara större, större, större, större och större. Charlotte Kalla stod för ett jätteras och fortsatte att tappa mot Heidi Weng, som körde Norges andra sträcka. När Kalla hade kört klart och lämnade över till Ebba Andersson så var avståndet till Norge, i ledning, en minut och 40 sekunder.

Charlotte Kalla, skidor
210304 Charlotte Kalla of Sweden after her leg in the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0094

Och då klev Therese Johaug ut för Norge – och gjorde precis vad alla hade förväntat sig av henne. Den norska superstjärnan skapade ett avstånd för Norge på hela 20 sekunder, och det var med andra ord ett superläge för junioren Helene Marie Fossesholm att köra hem ett guld.

Norskt guld

Sverige fortsatte att tappa och guldfavoriten, och den regerande VM-guldmedaljören, floppade totalt. Charlotte Kallas stora tapp gick inte att reparera, och när Ebba Andersson lämnade över till Frida Karlsson så hade Sverige snarare tappat ytterligare, och det var då två minuter upp till Norge i topp.

Therese Johaug, Norge
210227 Therese Johaug of Norway celebrate as she crosses the finish line in the Women’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 27, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0082

Fossesholm gjorde det som krävdes av henne och Norge fick revansch för det missade guldet i Seefeld för två år sedan. Det blev alltså guld för Norge, vilket betyder det tredje guldet det här mästerskapet för Therese Johaug. Tvåa blev Ryssland, hela 27 sekunder efter, och trea blev Finland efter en spurtstrid mot USA.

Frida Karlsson gjorde en bra sistasträcka, men det räckte inte till något mer än en sjätteplats.

LÄS MER: JÄTTEFIASKOT: Sverige floppar totalt i stafetten – Charlotte Kalla med jätteras: ”Livs levande mardröm”

Få våra nyhetsbrev!