JÄTTEFIASKOT: Sverige floppar totalt i stafetten – Charlotte Kalla med jätteras: ”Livs levande mardröm”

En av guldfavoriterna.
Men det blev fiasko för Sverige i stafetten.
Jonna Sundling tappade mycket i förstasträckan – och sen stod Charlotte Kalla för ett jätteras.
– Hon är i en livs levande mardröm, säger Anders Blomquist.

Sverige gick in till årets stafett som stor favorit tillsammans med Norge. Det blågula damlaget vann ju sin allra första stafett i Seefeld för två år sedan, och gick nu alltså in för att försvara guldmedaljen.

Stort fiasko

Mycket av snacket inför handlade om huruvida det var rätt eller fel att ge Jonna Sundling den sista platsen i laget, i stället för exempelvis Linn Svahn, och det var även stora diskussioner kring vilken ordning som laget skulle ställas upp i. Det blev Jonna Sundling som fick köra den första sträckan, och det blev en rejäl flopp.

Jonna Sundling, skidor
210304 Jonna Sundling of Sweden after her leg in the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0094

Jonna Sundling tappade mycket i uppförsbackarna och såg ut att kämpa med fästet, och när hon lämnade över till Charlotte Kalla var Sverige hela 13(!) sekunder efter. Kalla har en historia av bra stafetter, men hon kunde inte heller göra någonting åt det stora avståndet – och luckan bara ökade. När Charlotte Kalla hade åkt halva sin sträcka så var avståndet 46(!) sekunder.

– Det är verkligen inte den utvecklingen vi ville se på den här stafetten, säger Anders Blomquist i SVT, och fortsätter:

– Båda vi var oroliga på förstasträckan, och hade tänkt oss en annan uppställning. Men det här förstår jag inte.

”Livs levande mardröm”

Anders Blomquist var förvånad över att Kalla, som visat upp bra form under mästerskapet, kollapsade.

– Utgångsläget var dåligt, men Charlotte brukar bara stegra sig genom de här jaktlägena. Men jag kan inte förstå det. Det är jättesvårt att förstå. Det är en livs levande mardröm hon är inne i just nu, säger han.

Charlotte Kalla, skidor
210304 Charlotte Kalla of Sweden competes in the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0094

Landslagschefen Anders Byström var även han förvånad.

– Det är en mardrömsstart. Det känns inte alls roligt. Tyvärr sliter hon med fästet och då rinner sekunderna iväg. Vi får hoppas på mirakel. Vet inte om det är skidorna det är fel på, säger han.

När Charlotte Kalla närmade sig växling så var Kalla över en och en halv minut efter ledande Norge.

LÄS MER: Norske stjärnan dömer ut Sverige fullständigt – efter oväntade utspelet: ”Jag blir överraskad av det…”

Få våra nyhetsbrev!