När Wassberg tog tidernas mest dramatiska guld – och chockade hela skidvärlden med önskemålet till rivalen

Thomas Wassberg var inte bara extremt framgångsrik.
Han var en riktigt hyvens person.
Till och med till den grad att han en gång ville ge bort(!) ett OS-guld.

Thomas Wassberg är utan tvekan en av våra största vinteridrottare, och enligt många även i toppen när man rankar idrottare sett till samtliga sporter. Wassberg hann med att vinna fyra OS-guld och tre VM-guld, och han var med i den enormt framgångsrika eran där även Gunde Svan var en viktig del i landslaget.

Dramatiska OS-guldet

Wassberg blev omåttligt populär hos det svenska folket, inte bara tack vare framgångarna i spåret, utan även för hur han var som person. Wassberg gnällde aldrig, han gav aldrig upp och gav alltid precis allt. För Wassberg var det viktigaste att göra det yttersta.

810313 Skidor, För-VM: Thomas Wassberg. © Bildbyrån

Wassberg var dessutom aldrig rädd att sticka ut hakan, men han var alltid rättvis – och det är det här det bästa exemplet på. Ett av de mest dramatiska OS-loppen någonsin var i Lake Placid 1980. Under 15 kilometer så gjorde Wassberg upp med finländaren Juha Mieto, och det skulle bli historiskt jämnt om guldet. Finländaren gick i mål först, och fick sedan vänta in Wassbergs resultat.

Otroliga gesten efteråt

Till sist stod det klart att Wassberg åkte i mål en hundradel(!) snabbare än Mieto. Nuförtiden kan man bara vinna med en tiondel, så hade tävlingen skett i dag så hade det blivit ett delat guld, men där och då betydde det ensamt guld för Wassberg, med minsta möjliga marginal. Men… svensken var inte direkt kaxig i stunden. Han gick i stället fram till Mieto, och erbjöd sig att dela på guldmedaljen, då det trots allt var så jämnt.

– Jag tycker att det var synd att det var en sån liten marginal mellan oss efter 15 kilometer. Det kändes orättvist. Reglerna skrevs ju om efter loppet. I dag kan du bara vinna med en tiondel, har Thomas Wassberg sagt.

800105 Skidor: Thomas Wassberg, Sverige. © Bildbyrån

Men Mieto tackade nej, då han ansåg att Wassberg hade gjort sig förtjänt av sin guldmedalj. Men det är ändå ett tydligt bevis på vilken människa och idrottare Wassberg var. Otroligt ödmjuk och osjälvisk.

LÄS MER: När Gunde Svan fick hela svenska folket att kipa efter andan – under tv-historiens sjukaste skrattanfall

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!