När landslaget valde Wassberg före Svan – som inte kunde hålla tävlingsdjävulen utanför: ”Grät i skogen”

Rivalen mellan Gunde Svan och Thomas Wassberg var stundtals brutal.
En gång tröttnade Gunde – och det slutade med tårar i skogen.
– Jag gav allt, har Svan sagt o händelsen. 

Det är ingen hemlighet att Gunde Svan och Thomas Wassberg var stora rivaler under tävlingar när båda var som bäst. Samtidigt som det fanns en hel del vänskap vid sidan av spåren, och att de bägge såg upp till varandra, så gick det inte att gå miste om att båda hatade att förlora, och det var ofta mellan den svenska duon tävlingarna gjordes upp om.

”Han grät i skogen”

Wassberg var den äldre av dem, han som tog saker lite som de kom. Gunde Svan var motsatsen, den yngre och hungrigare, han som aldrig lämnade någonting åt slumpen. De båda anses fortfarande vara svensk skidåkningens största någonsin. Men under OS 1984 höll rivaliteten möjligtvis på att gå för långt. Gunde Svan hade vunnit guld på 15 kilometer, samtidigt som Wassberg inte ens var med.

När det vankades femmil krävde Svan att få åka i sista grupp, så att han kunde få tider att gå på, men landslaget valde Wassberg i stället.

870124 Skidor, SM: Thomas Wassberg och Gunde Svan. © Bildbyrån

Wassberg, som hade fördelen att gå i sista grupp, vann guld, med mindre än fem sekunders marginal ner till tvåan Gunde Svan. Efteråt var Gunde så frustrerar att han försvann.

– Det gick inte att prata med Gunde så mycket då för han åkte ut till skogs ju och grät, har Åke Jönsson, tidigare förbundskapten, sagt.

– Och jag förstod inte riktigt vad det var förrän ErikÖstlund kom och talade om för mig att Gunde var så förbannad för att han inte fick starta i sista startgrupp. Och sedan ville han inte prata med mig någonting efteråt… tyvärr.

”Jag gav allt”

För Gunde Svan låg frustrationen i att inte få tider.

– Jag fick inga tider! Den grejen var fel från början och jag kände väl att med det jag presterat hittills borde jag ha fått välja grupp, men det är historia nu, säger Svan.

Han fortsätter:

– Jag gav allt, säger Gunde Svan, jag hade inte kunnat åka så mycket fortare, men jag hade kunnat få veta hur jag låg till och på en femmil kan man nog plocka in fyra sekunder till, trots att man tycker att man tagit allt.

850101 Skidor, Gunde Svan: © Bildbyrån – 7593

Thomas Wassberg menar att det inte är ”så viktigt ändå”, med att få tider. Gunde Svan själv minns inte skogsincidenten.

– Det vet jag inte. Det gjorde jag säkert. Det är svårt att vara rak och korrekt en sådan gång. Många tyckte att jag skulle vara så glad för mitt silver, men det var jag faktiskt inte utan jag var ganska besviken och hade svårt att dölja det och det märks i intervjuerna jag gjorde direkt efter. Med facit i hand var det en bra prestation, men… jag hade tänkt ta det.

Oavsett vad så går det inte att gnälla på vinnarskallen… Gunde Svan och Thomas Wassberg – vilka legendarer!

LÄS MER: Foppas underbara ord inför välgörenhetsmatchen – som fullständigt skrämde livet ur Gabriel Landeskog