Foppas underbara ord inför välgörenhetsmatchen – som fullständigt skrämde livet ur Gabriel Landeskog

Gabriel Landeskog var inbjuden till välgörenhetsmatch.
Då skrämdes han ordentligt – av Peter Forsbergs order.
– Det var ändå rätt häftigt…, säger han i podcasten Släpp Sargen.

När Gabriel Landeskog, som den andre svenske lagkaptenen någonsin i NHL, fick höja Stanley Cup-bucklan i somras så skrev han för alltid in sig i historieböckerna hos Colorado Avalanche. En annan svensk Colorado-ikon är Peter Forsberg, och de bägge har såklart stött på varandra flera gånger under årens lopp.

Colorado-ikoner

Faktum är att Gabriel Landeskog faktiskt gjorde sin allra första match i Colorado Avalanche i samband med att Peter Forsbergs tröja hissades i taket, och tröjnummer 21 pensionerades. Det var då de båda träffades för första gången, och någon typ av vänskap och respekt har bildats sedan dess.

971105 Ishockey, NHL, Peter Forsberg, Colorado Avalanche © Bildbyrån

Gabriel Landeskog minns särskilt en händelse en tid efter den där Colorado-debuten. 

– Jag var inbjuden till lite välgörenhetsgrejer på somrarna. Det var också häftigt, just för att det var så många profiler som var där. Men första matchen var nere i Visby, och de hade hängt upp papper med line-up:en, säger han i podcasten Släpp Sargen.

Orden från Foppa

Landeskog minns tillbaka på chocken han fick när han såg vilka han var skriven bredvid.

– Det var ändå en välgörenhetsmatch, men jag ser att jag är förstacenter, och jag har aldrig spelat center i hela mitt liv. På ena sidan har jag Peter Forsberg, och på den andra Markus Näslund, och jag tänker att någon måste skoja med mig, säger han.

Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche
Colorado Avalanche left wing Gabriel Landeskog picks up the puck along the boards in the third period of an NHL hockey game against the St. Louis Blues, Friday, Jan. 15, 2021, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) CODZ132

Men det var inget skämt. Men det fanns samtidigt en anledning till att ”Gabbe” var centern bredvid legendarerna.

– Jag går fram till Peter, och bara: ”Är det här på allvar?”. Han säger: ”Det blir helt perfekt. Du forecheckar, du backcheckar, och sen ger du pucken till oss.” Alla åker runt och bara myser lite, och jag åker runt och svettas och kör och gör allt för att se till så att Peter och Markus är glada och nöjda. Det var en rätt häftig upplevelse.

LÄS MER: Robert Nilsson avslutade karriären och försvann från rampljuset – så lever ”Mini-Magic” idag: ”Jag njuter”