När Gunde Svan visade upp sitt enorma pannben i skidspåret – och bevisade varför han är en av de största

Gunde Svan är en av våra största inom svensk skidåkning.
Och sannolikt är han den enda skidåkaren som ramlat under ett lopp – men ändå lyckats med bedriften att vinna OS-guld.
Se bara här, när Gunde skakar av sig fallet som om inget har hänt.

Gunde Svan är en av världens främsta längdskidåkare genom tiderna. Han hade sin absoluta storhetstid under 1980-talet och under början av 1990-talet, och totalt blev det fyra OS-guld och sex stycken VM-guld för svensken.

Ikonen Gunde

Efter att skidkarriären tagit slut satsade Svan på Rallycross under en period, där det faktiskt blev ett SM-guld och ett EM-brons 1995. Men mest förknippad – förutom skidåkningen då – är Svan nog med underhållningsprogrammet ”Fångarna på fortet” i TV4 som han lett under många år.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan
Gunde Svan. FOTO: Bildbyrån

Men om man återvänder till skidåkningen och Gunde Svans år som aktiv, så är det framförallt ett ögonblick som sticker ut lite extra. Det handlar om OS i Sarajevo 1984, där Svan tog medalj på samtliga fyra distanser som han ställde upp i. Men det är främst stafetten som vi minns tydligast.

LÄS MER: När en snart 60-årig Gunde Svan visade hur svenskt pannben ser ut – med att göra slarvsylta av Northug

Vann trots fallet

Thomas Wassberg stod för en kanoninsats på den första sträckan, och när Gunde Svan gick ut på den sista sträckan var det upplagt för ett svenskt OS-guld. Svan swishade enkelt förbi den sovjetiske åkaren Nikolaj Zimjatov, men då höll olyckan sig framme.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan
Gunde Svan. FOTO: Bildbyrån

Efter en lång nedförsbacke föll Gunde Svan i en sväng, och den svenska mardrömmen såg ut att vara ett faktum. Men Svan hade dock bestämt sig. Han skakade snabbt av sig fallet, behöll kylan och när han korsade mållinjen gjorde han det som olympisk guldmedaljör trots fadäsen i spåret.

LÄS MER: När hela Sverige trodde att Ingemar Stenmark dog i backen – men sekunder senare avslöjades jättetabben

Se videon: