När hela Sverige trodde att Ingemar Stenmark dog i backen – men sekunder senare avslöjades jättetabben

Ingemar Stenmark tvingades ut för att köra störtlopp.
Då kom den allvarliga olyckan.
Det trodde i alla fall alla.
Sen uppdagades den stora tabben, som fick Sven Plex Pettersson att utbrista: ”Tack gud”.

Få idrottare genom tiderna har varit så bra att de faktiskt fick en hel idrott att ändra reglerna, bara för att stoppa överlägsenheten. Men det var precis vad som hände Ingemar Stenmark under slutet av 70- och början av 80-talet. Han hade sanslösa 86 världscupsegrar, och när han körde så stannade hela Sverige upp för att se honom dundra ner för backen.

Märkliga missen

Stenmark är tidernas främsta när det kommer till slalom, men Stenmark var så överlägsen i den totala världscupen att Internationella skidförbundet valde att agera. Plötsligt var man tvungen att ta poäng i samtliga distanser – däribland störtlopp – för att kunna vinna totalen, och det gillade inte Ingemar. Han ville inte åka störtlopp, men han kände sig tvingad, och det var ofta han var irriterad och provocerad av det.

790211 Alpint, Världscupen: Ingemar Stenmark, Sverige © Bildbyrån

Bättre blev det inte när Stenmark en gång, under en träning i just störtlopp, ramlade så pass illa att han slog i bakhuvudet och förlorade medvetendet. Och några år senare, under en världscuptävling 1981, så trodde de flesta svenskar att en än allvarligare olycka precis inträffat. Det var störtloppsdags i Kitzbühel, och Stenmark behövde bara åka i mål för att få poäng. Tid? Det spelade ingen större roll.

Kitzbühel är känd för sin våldsamma backe, och till och med när förutsättningarna är bra så är det mängder av åkare som kraschar.

Hela Sverige höll andan

Och den här dagen var inget undantag. Totalt åkte 60 åkare av 17 ur, många väldigt våldsamt, och när Stenmark ger sig av så ser man på åkningen att han åker med respekt. Allt går bra, tills han plötsligt förlorar kontrollen fullständigt. Kameran som följt Ingemar under hela loppet, följer nu en åkare som ramlar våldsamt, och studsar längs den isiga backen in mot publiken.

Hela Sverige höll andan. Hur gick det egentligen med Ingemar? Hade han ens klarat sig?

Foto: Youtube

Men då öppnar den legendariska kommentatorn Sven ”Plex” Petersson munnen, och säger något som får varenda svensks hjärta att falla ur halsgropen. Under åket har kameran nämligen bytt fokus, till österrikaren Hans Enn, med startnumret innan. Enn åkte även han i vit dräkt, så skiftet i kameran var svårt att greppa, men Ingemar Stenmark kraschade aldrig. Han åkte i stället lugnt i mål, 10 sekunder efter vinnaren, men ”Plex” var nöjd ändå.

– Tack gode Gud, säger han, i samband med målgång.

Ingemar Stenmark gjorde inga fler störtloppstävlingar, men han fortsatte karriären hela vägen till 1989, och när han väl avslutade den gjorde han den som en av våra största idrottare någonsin.

Se klippet här (2.45 in):

LÄS MER: Sven-Åke Lundbäck körde över alla och fick Thomas Wassberg att revoltera – så lever skidlegendaren i dag

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!