Sven-Åke Lundbäck körde över alla och fick Thomas Wassberg att revoltera – så lever skidlegendaren i dag

Sven-Åke Lundbäcks VM 1978 var något utöver det vanliga.
Fråga bara skidkungen Thomas Wassberg som vägrade att ta emot bragdguldet i protest mot att Lundbäck inte fick priset.

Sven-Åke Lundbäck växte upp i den lilla byn Siknäs söder om Kalix. Där tog legendaren sin allra första tag med stavarna, men tävlingsdebuten kom inte förrän han lämnade den ensliga lilla staden och flyttade några mil söderut till Luleå.

Lundbäcks karriär

Som 16-åringen, år 1964, ställde han upp i sin allra första tävling men det skulle ta ett par år innan han var uppe och slogs bland de allra bästa i Sverige och ute i världen. Det var inte förrän i början av 70-talet som karriären tog fart på allvar, och Sven-Åke Lundbäck vann SM-guld på tremilen i Skellefteå. Då skrev han in sig i historieböckerna för gott eftersom han var den första åkaren från Norrbotten på 31 år som blev svensk mästare i längdåkning.

800126 Skidor, SM: Sven-Åke Lundbäck. © Bildbyrån

Hans allra största framgång under karriären skulle bara dröja knappt ett år. Då var Sven-Åke Lundbäck totalt överlägsen i herrarnas 15 kilometer i OS, och vann med hela 32 sekunder. Efter loppet gav han ett riktigt underbar intervju där norrbottningen menade att han redan efter några hundra meter kände att han det var hans dag och att det skulle gå hela vägen.

Det var det sista OS-loppet som Sven-Åke Lundbäck åkte i Japan 1972. Efter guldet blev han förkyld och missade stafetten, och sedan herrarnas femmil. Den förkylningen var bara början på en lång tid där Lundbäck var tvungen att vila på grund av andra sjukdomar och skador. Det var inte förrän flera år senare han åter var i toppslag och vann femmilen i Holmenkollen 1976 överlägset före bland annat den finska giganten Juha Mieto.

Wassbergs kupp

OS-guldet 1972 blev Sven-Åke Lundbäcks enda. Men frågan är ändå om inte säsongen 1978 var hans mest framgångsrika genom karriären. Världsmästerskapet det året blev en fullkomlig succé för Lundbäck som tog guld i både femmilen och herrarnas stafett. Han vann också 12 av 20 tävlingar han ställde upp i, och det var verkligen få som kunde mäta sig med den gode Sven-Åke det året.

En rolig anekdot kopplat till Lundbäcks succéfyllda 1978 var när Thomas Wassberg vägrade att ta emot bragdguldet 1980. Det var i ren protest mot att Sven-Åke Lundbäck inte tilldelades priset två år tidigare.

800126 Skidor, SM: Sven-Åke Lundbäck, Bergsnäsets AIK © Bildbyrån

Men allt det roliga har ett slut. Lundbäck avslutade sin karriär 1981 efter att ha vunnit långloppscirkusen som innebar seger i flera långa distanslopp däribland Vasaloppet på hemmaplan.

Efter karriären har Sven-Åke Lundbäck bland annat arbetat på Bergviksskolan i Luleå. Men när skolan lades ned 2011 valde skidlegendaren att gå i pension. Därefter har han bland annat synts i olika tv-sammanhang och var en deltagarna i SVT:s ”Mästarnas mästare” år 2014.

LÄS MER: Juha Mieto fick se sig slagen av Thomas Wassberg och försvann – så lever den finska skidlegendaren i dag

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!