Mysteriet: Därför är våra skidhjältar Wassberg och Stenmark förevigade – i de mest oväntade länderna

Mysteriet: Därför är våra skidhjältar Wassberg och Stenmark förevigade – i de mest oväntade länderna

Ingemar Stenmark och Thomas Wassberg är hjältar i Sverige.
Det är således inte konstigt att de är på frimärken.
Men att de faktiskt varit det i länder som Paraguay och Belize är kanske inte lika väntat.

Sverige har en rik historia av mängder av stjärnor inom vinteridrott. Från Sixten Jernberg, till Thomas Wassberg, till Toini Gustafsson, till Gunde Svan, till Ingemar Stenmark. Alla har sin personliga favorit och det har inte funnits någon hejd för den folkkärhet som funnits till våra hjältar under åren.

Därför är de förevigade

Det är inte så konstigt om man skulle vilja trycka upp frimärken på alla våra hjältar. Men deras popularitet har även sträckt sig långt utanför Sveriges gränser. Det hade inte varit förvånade att se Thomas Wassberg på ett frimärke i ett land fylld av vinteridrotts-tradition. Men han har under årens lopp funnits på frimärke på betydligt mer överraskande länder.

Ingemar Stenmark, alpint
790210 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

För några år sedan gjorde Nordisk Filateli, en tidskrift för frimärkssamlare, en genomgång över vinterhjältar som blivit frimärken i länder över hela världen. Bland annat framgår det att Sixten Jernberg blev frimärke i Guyana under 1992, då man på sina frimärken uppmärksammade framgångsrika olympier världen över. Även Panama har uppmärksammat Jernberg, men även Assar Rönnlund. Hans fru, Toini Rönnlund, har dessutom varit frimärkte i Haiti.

LÄS MER: När Gunde Svan hängde ut vännen Thomas Wassberg som fuskare på bästa sändningstid: ”Sluta ljug nu!”

Foppa – i Gambia och Sierra Leone

Ingemar Stenmark vann dubbla OS-guld 1980, både i slalom och storslalom. Det firades i Paraguay, av alla länder, som gav honom flera frimärken några år senare. Och i samma land har även Thomas Wassberg förevigats med frimärke. Men Wassberg är populär i flera länder. Han gjorde verkligen avtryck, och finns enligt tidskriften på frimärken från Belize, Nordkorea(!) och Guinea.

850308 Thomas Wassberg © Bildbyrån

Särskilt poppis tycks Wassberg ha varit i Guinea, då han där ska ha funnits som frimärke både med porträttbild, och då han åkte diagonalåkning.

Värt att nämna är även att Peter Forsberg klassiska straffmål från OS 1994, som varit frimärke i Sverige, även varit frimärke i Gambia och Sierra Leone. Det kanske mest oväntade av alla är dock att Anette Norberg, curlinglegendaren, vid 2013 blev frimärke i Djubouti. 

LÄS MER: När landslaget valde Wassberg före Svan – som inte kunde hålla tävlingsdjävulen utanför: ”Grät i skogen”