Mona Brorsson överraskar alla med succélopp – blir bästa svenska efter drömskytte: "Fantastiskt!"

Mona Brorsson överraskar alla med succélopp – blir bästa svenska efter drömskytte: ”Fantastiskt!”

Det snackades om Hanna och Elvira Öberg.
Men bästa svenska i sprinten blev istället Mona Brorsson.
– Kul att se Mona få till ett sådant här bra lopp, säger Björn Ferry i SVT.

I onsdagens stafett blev det en andraplats för Sverige. Tack vare Elvira Öbergs fantastiska insats såg det länge ut att bli en seger. Men i sista skyttet kollapsade Hanna Öberg med flera bom vilket gav Norge vinsten.

Öbergs misslyckande

Under fredagen var det dags för sprint i Östersund. Då förväntades Öberg-systrarna vara revanschsugna och befinna sig i toppen. Hanna Öberg var först ut och stod för stabil åkning, men det blev två bom (en i liggande, en i stående).

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mona Brorsson, skidskytte
231124 Mona Brorsson of Sweden during a training session ahead of the IBU World Cup on November 24, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0692

Elvira Öberg var ännu bättre i spåret, men för henne blev det hela tre bom (1+2), och då var det inte på tal om någon topplacering.
– Det var bra fram till de sista två skotten i stå. Jag är riktigt missnöjd med det för jag går från att vara i ledning till att knappt vara i topp tio, säger Elvira i SVT efter loppet.

Hanna och Elvira slutade på 14:e respektive elfteplats. Linn Persson inledde bra med noll bom i liggande, men en bom i stående tillade för många sekunder på hennes tid. Det blev en 13:e plats för 29-åringen.
– Jag känner mig ändå nöjd. Jag var lite skakig, men en bom är jag nöjd med i dag, säger Persson i sändningen.

Brorssons succé

Istället blev överraskande nog Mona Brorsson bästa svenska. 33-åringen kom tia, 34,8 sekunder efter ettan, med felfritt skytte i tävlingen. En riktigt glädjande insats efter att Brorsson hade det tufft i förra helgens distanslopp.
– Toppenlopp! Fantastiskt, vilket lopp hon gör. Kul!, säger landslagstränaren Johan Hagström i SVT.

Mona Brorsson, skidskytte
200512 Mona Brorsson poserar för ett porträtt under en träning i skidskytte den 12 Maj 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Det såg ett tag ut som att det skulle kunna bli karriärens andra pallplats i världscupen, men Brorssons åkning för dagen var inte tillräckligt stark.
– Kul att se Mona få till ett sådant här bra lopp. Men hon orkar inte hela vägen på slutrundan, säger Björn Ferry i SVT.

LÄS MER: Björn Ferry riktar nu hård kritik mot detaljen inför loppet – efter misslyckandet i stafetten: ”Det är en gåta”

Topp tre

Stina Nilsson hade ännu en tuff tävling, med fyra bom i liggande och för svag åkning. Hon blev i slutändan 69:a, sämsta svenska för dagen. Anna Magnusson blev 68:a.
Tilda Johansson, som hade en friplats efter att ha vunnit IBU-cupen, hamnade på 42:a plats med en bom. En bra insats sett till förutsättningarna.

Vinnaren blev fransyskan Lou Jeanmonnot. Bakom sig hade hon norskorna Karoline Offigstad Knotten och Juni Arnekleiv som båda imponerade. Totalt blev det fyra norskor på topp tio, återigen presterar norskorna på topp.

LÄS MER: Björn Ferry avslöjar sin favorit av systrarna Hanna Öberg och Elvira Öberg – svaret på svåra frågan: ”Jag måste säga det”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev