Björn Ferry riktar nu hård kritik mot detaljen inför loppet – efter misslyckandet i stafetten: "Det är en gåta"

Björn Ferry riktar nu hård kritik mot detaljen inför loppet – efter misslyckandet i stafetten: ”Det är en gåta”

Herrstafetten var inget att hänga i granen från svensk sida.
Nu kritiserar Björn Ferry beslutet inför loppet.
– Vi visste att det skulle bli tufft, säger den tidigare skidskytten till SVT.

Under onsdagen genomfördes damernas stafett på världscupen i skidskytte. Anna Magnusson, Linn Persson, Elvira Öberg och Hanna Öberg tog Sverige till en andraplats. På torsdagen var det dags för herrarnas stafett, och då blev det tuffare.

Misslyckade stafetten

Peppe Femling har tagit en paus från tävlande, och Jesper Nelin blev förkyld. Då var det doldisarna Oscar Brandt och Malte Stefansson som fick ta plats i det svenska laget som ställe upp i stafetten. Tillsammans med de rutinerade Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sebastian Samuelsson, skidskytte, världscupen, stafett
231126 Sebastian Samuelsson of Sweden during the zeroing ahead of the men’s 20 km individual during the IBU World Cup on November 26, 2023 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / PA0696

Brandt körde den första sträckan och Stefansson den andra, och det blev väldigt tufft för dem. De båda bommade flertalet gånger, och det tog en väldig tid vid skyttet. Skidåkningen kunde tyvärr inte rädda dem. Som sämst var Sverige nere på en 18:e plats under stafetten. Som tur är kunde Ponsiluoma och Samuelsson kliva in och styra upp, och ta Sverige till en godkänd sjätteplats.

Ferrys kritik

Samtidigt var Emil Nykvist, som gjorde ett stabilt distanslopp i Sverigepremiären, i Finland och tävlade i IBU-cupen, och gjorde en fin insats även där. Det får SVT:s kommentatorer Björn Ferry och Ola Bränholm att ifrågasätta landslagets laguttagning.
– Nu vill jag ändå pressa dig lite mer i den här frågan. Både du och Helena Ekholm sitter i söndags och säger att Emil Nykvist ska köra för Sverige i stafetten. Han gjorde en helt okej distanstävling (i Sverigepremiären i Idre). Varför skickar man honom då till Finland, när det dessutom finns problem i laget i övrigt? frågar Bränholm Ferry i SVT:s sändning.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, skidskytte, världscupen, stafett
230210 Björn Ferry, commentator of Swedish Broadcaster SVT, poses for a picture during the IBU Biathlon World Championships on February 10, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0539

Bränholm konstaterar också att en stafett i världscupen på hemmaplan väl ändå är viktigare än IBU-cupen.
– Ja, det är en liten gåta, det ska jag säga. Jag tycker att en sådan som Anton Ivarsson visar i Idre att han har potential, och som stafettåkare borde han kunna bli riktigt bra. Ser jag fram emot VM så tror jag att det kommer stå mellan Anton Ivarsson och Peppe Femling om vem som blir fjärde man i stafettlaget. Möjligtvis Emil Nykvist.
– Men, ja… Oskar Brandt. Det är svårt att sia. Men så här i efterhand så är jag enig med dig Ola. Det hade kunnat vara en annan uppställning här i dag, svarar Björn Ferry. 

LÄS MER: Succétränaren Johannes Lukas stora erkännande som visar varför svenskar älskar honom: ”Det blir väldigt emotionellt”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev