Succétränaren Johannes Lukas stora erkännande som visar varför svenskar älskar honom: "Det blir väldigt emotionellt"

Succétränaren Johannes Lukas stora erkännande som visar varför svenskar älskar honom: ”Det blir väldigt emotionellt”

Han är succétränaren som alla älskar.
Johannes Lukas har tagit svenskt skidskytte i världstoppen och hyllas av alla.
Nu erkänner 30-åringen hur oerhört mycket sporten betyder för honom.

Nya skidskyttesäsongen är igång igen efter en lång försäsong. Ännu ett år med förbundskaptenen Johannes Lukas och ett landslag fullt av världsåkare.

Storsuccé i VM

Senaste säsongen ledde succétränaren från Tyskland det blågula skidskyttelandslaget till det mest framgångsrika mästerskapet någonsin i VM, med hela elva medaljer. Nu ser han fram emot ännu en succéartad säsong i spåren och på skjutvallarna.
– Försäsongen har överlag varit bra, sen har det varit lite väl många småskador den senaste tiden, men vi har löst det som uppstått på ett bra sätt. Vi har hittat alternativa träningslösningar, och nu är de som haft bekymmer på väg tillbaka. Dessutom är det mer skonsamt på snö, sa Lukas på en pressträff inför säsongen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johannes Lukas, skidskytte
211029 Johannes Lukas, huvudtränare för det svenska skidskyttelandslaget, poserar för ett porträtt den 29 oktober 2021 i Idre. Foto: Rickard Bergstedt/ BILDBYRÅN

En stor förändring under försäsongen har varit mer fokus på hög höjd, för att förbereda sig för kommande VM 2025 i Lenzerheide och OS 2026 i Antholz.
– Det är för tidigt att utvärdera utfallet av detta än så länge. Höjden innebär ju, naturligt, att det blir lite mindre högintensiv träning. Så jag tror att vi kommer att kunna utvärdera mer till jul. Men vi har haft väldigt bra läger där vi tagit många höjdmeter, säger 30-åringen till längd.com.

Lukas hyllas

Nyligen har svenska folket kunnat följa skidskyttelandslaget från insidan och på nära håll genom SVT-dokumentären ”Bäst när det gäller”. Där har Johannes Lukas passion för sporten och hans otroliga engagemang blivit en stor snackis och sättet som han berörs till tårar när hans åkare lyckas har gjort honom oerhört populär hos svenska folket.
– Det är klart att det är intensiva tävlingsdagar. Är det två individuella lopp kan vi ha tolv aktiva ute i spåret, och då har jag en tävlingsstrategi för varje aktiv i huvudet, dessutom alla tider i min ”padda” (iPad) plus att någon ropar tider i örat. Det gör att du måste vara väldigt fokuserad. Vi jobbar hårt och nära tillsammans under hela året; det är klart att jag brinner enormt för detta. Och då är det klart att när du släpper – att du fattar att det blir medalj – då blir detta väldigt emotionella ögonblick, säger landslagstränaren till skidsajten.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johannes Lukas, skidskytte
230219 Hanna Öberg of Sweden poses with her medals and Head coach Johannes Lukas after Women’s 12,5 km Mass Start during the IBU Biathlon World Championships on February 19, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0560

Svenska skidskyttarna är redan igång med världscupsäsongen och har fått vässa formen. Men den stora frågan är hur Johannes Lukas form egentligen är?
– Formen är okej, den har varit bättre. Men jag kämpar på, säger Lukas med ett leende.

Visst är Johannes Lukas en fantastisk tränare? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Stina Nilssons pojkvän Emil Nykvist pekas ut – efter svenskans tuffa säsongsinledning: ”Har nog gett henne…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev